Nagyobb veszélyt jelenthet a koronavírus az elhízottakra

Megosztás

Azt mindannyian tudjuk, hogy a testünk akkor érzi jól magát, ha a magasságunkhoz és az alkatunkhoz arányos tömeg társul. A jelentős túlsúly számos egészségügyi problémához vezethet, és tudósok szerint ezek közé most már a koronavírus jelentette kockázatot is felírhatjuk. Úgy találták, hogy a fertőzés nagyobb veszélyt jelent azokra, akiknek nagyobb a testtömegindexük.

Egy friss tanulmány több mint 5200 fertőzött ember esetét vizsgálta, a csoport 35 százaléka elhízott volt. A kutatók megállapították, hogy a nagy testtömegindexű páciensek nagyobb eséllyel kerültek kórházba a betegség miatt, mint a normális testtömegindexűek.

Hogy miért? Elképzelhető, hogy az elhízás érinti az immunrendszert, de az is, hogy a pandémia a meglevő egészségügyi problémákat erősíti fel.

A kutatók rámutattak, hogy számos tényező nehezíti meg az elhízottak szervezete számára a tüdőt károsító koronavírus-fertőzéssel való küzdelmet.

A jelentős túlsúlyt viselő szervezet, a testzsír kiterjedtsége csökkenti a tüdő kapacitását. Egy másik probléma lehet az elhízással gyakran együtt járó krónikus gyulladás. A gyulladás természetes védekezési módja testünknek a káros betolakodókkal, köztük a vírusokkal szemben. A hosszan tartó gyulladás azonban nem egészséges, és alááshatja a szervezet védekezését, amikor valódi fenyegetéssel kerül szembe

Kapcsolódó cikkek