„Magyarországon Európához képest brutálisan tombol a járvány, ez a fekete igazság”

Megosztás

Semmi jót nem jósolhatunk sajnos a következő  hetekre – mondta Jakab Ferenc, a PTE Szentágothai Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoportjának a vezetője kedden a Nyitott Egyetem Extrában.

Magyarország Franciaország után már a második helyre zárkózott fel, a járvány terjedési gyorsaságát nézve. Ezzel nem csupán Spanyolországot előzte meg, de jelen pillanatban már Olaszországot is.

Magyarországon Európához képest brutálisan tombol a járvány. Ez a fekete igazság

– mondja a virológus. Jakab Ferenc szerint a járványt intézkedésekkel lassíthatjuk, de meg nem állíthatjuk, csak a vakcina fogja megállítani. Nagyon bízik benne, hogy a közeljövőben lesz vakcina. 

Európát és a világot tekintve a halálozási esetek csökkenése a terápiás célú beavatkozások  jelentős fejlődésének köszönhető. 

Bár a kutatók szerte a világon gőzerővel dolgoznak azon, hogy kimutassák a vírus fertőzési  mechanizmusát, nem feledkezhetnek meg arról, hogy folyamatosan vizsgálják a vírus genetikai állományát is.  Jakab Ferenc beszélt arról is, hogy

„HIHETETLENÜL HATÉKONYNAK” TŰNŐ GYÓGYSZERT SIKERÜLT TALÁLNIA A PÉCSI EGYETEMNEK IS EGY OSZTRÁK BIOTECHNOLÓGIAI CÉGGEL KÖZÖSEN, AMIVEL ÚGY TŰNIK, TELJESEN NULLÁRA TUDJÁK CSÖKKENTENI A VÍRUS SZAPORODÓ KÉPESSÉGÉT.

Ez pedig nem más, mint az  azelasztin-hidroklorid, amely egyébként már egy ismert szer. Ez azért jó, mert már nem kell engedélyeztetni. A működőképességét a humán orrnyálkahártya kísérletek is igazolták. Most van az, hogy igen nagy ütemben nekiállunk ennek  a szernek a klinikai vizsgálati fázisba  történő bevonásába. Bízunk benne, hogy ez is kecsegtető lesz – mondta erről a professzor.

A  járványügyi  és  epidemiológiai adatok a világtörténelemében mindig azt mutatták, hogy az esetszám növekedése után csupán 5-7 héttel  kezd el emelkedni a halálesetek száma. Ha csak a napi eseteket  nézzük, akkor abból az látszik, hogy  egyre többen vannak lélegeztető gépen.  A 80 százalékuk sosem  jön le a lélegeztető gépről. Ha a szimpla a adatokat nézzük, akkor már lehet látni, hogy ezek a  halálesetek sajnos a következő  hetekben nagyon meg fognak emelkedni. Senkit ne  tévesszen meg, hogy a fiatalok azok, akik  most  elsősorban  fertőződnek, és az idősebb korosztály most  biztonságban van. Sajnos azt kell hogy mondjam, hogy ez egyáltalán nem igaz – összegezte tapasztalatait a virológus.  Több magyarországi egyetemen is vizsgálják a vírus genetikai állományát, hogy az esetleges variánsokat kiszűrjék.

Jelenleg 130 vakcina-fejlesztési projekt  folyik a világon, amiből 6-8 már a klinikai kipróbálás fázisában van. Az oxfordi vakcina  Jakab Ferenc szerint nagyon ígéretes, és  bízik benne, hogy az értékelési eredményekkel együtt már párhuzamosan megkezdődik a tömeggyártását is, és így a 2021-es év első felében elindulnak a tömegoltások. Bár az orosz vakcina is alapvetően ugyanolyan technológiai  fejlesztési technikán alapul, mint az oxfordi, Jakab Ferenc szerint aggasztó, hogy az oroszok nem várták meg a II. fázis eredményeit, és már forgalomba  is hozták a szert.  Bízom abban, hogy minél hamarabb elérkezik hozzánk is  a vakcína, mert nagyon nagy szükségünk van rá – zárta a gondolatait szomorúan.

Index.hu

Kapcsolódó cikkek