Az új állami biológia-tankönyv szerint „bizonyos szellemi képességekben” is különböznek a fiúk és a lányok

Megosztás

Tudta, hogy a matematikában a fiúk ügyesebbek? Nem? Akkor olvasson bele a 6. osztályosoknak készült állami természetismeret könyvbe, és jegyezze meg, hogy ez a helyzet! Persze a matek csak egy példa a sok közül, “hiszen a fiúk és lányok bizonyos testi adottságokban és szellemi képességekben különbözőek.”

Vannak példák is, hogy a gyerekek nehogy úgy érezzék, hogy a könyvben mindenféle alap nélkül írnak le ostobaságokat. Így például kiderül, hogy

  • a fiúk jobbak bizonyos sportokban,
  • a lányok viszont kézügyesebbek,
  • a lányok állítólag (tényleg oda van írva a könyvben, hogy állítólag) könnyebben tanulnak olvasni,
  • a fiúk viszont (nem állítólag) matematikában ügyesebbek. 

Az is kiderül, hogy “a lányok máshogy nyilvánítják ki az érzelmeiket, mint a fiúk”.

A könyv a gyerekek viselkedését elemzve azt is megállapítja, hogy a lányok jól érzik magukat anyaszerepben, feleség szerepében, a fiúk pedig apaszerepben, a férj szerepében. Nem vagyunk egyformák, na.

A fiúk és a lányok matematikai képességei közötti különbséggel több kutatás is foglalkozott. Meg fognak lepődni, de egyáltalán nem az jött ki, hogy a fiúk ügyesebbek matematikában. Van olyan teszt, amin jobban teljesítenek, de ennek kb. egymillió oka lehet a biológián kívül. Az egyik például az, hogy a világon sok helyen a lányok már egész kiskoruktól azt hallgatják, hogy ők matekból gyengébbek.

És hát az egész könyvvel pont ez a probléma.

444.hu

Kapcsolódó cikkek