Lepődjünk meg: a választási bizottság döntött – nem volt jogsértő, amikor Koncz Zsófia gyerekekkel kampányolt

Megosztás

A fideszes jelölt erősen kifogásolható kampányközi dolgai ellen emeltek szót többen is, de a választási bizottság teljes egészében tisztára mosta Koncz Zsófia magatartását.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerint nem volt jogszabálysértő, hogy a tiszaújvárosi választáson induló Fidesz-KDNP-s jelölt egy a szerencsi játszótér-felújításról gyerekekkel készített fényképet tett közzé a közösségi oldalán szeptember 10-én.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6-os számú, a megye délkeleti részét lefedő, tiszaújvárosi székhelyű egyéni választókerületben október 11-én tartanak időközi országgyűlési képviselő-választást, amelyen a júliusban motorbalesetben elhunyt Koncz Ferenc (Fidesz) utódjáról dönthetnek majd. A Fidesz-KDNP helyi szervezete Koncz Zsófiát, Koncz Ferenc lányát indítja a körzetben.
A tiszaújvárosi országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság (oevb) korábban az egyik jelölt kifogása alapján megállapította: Koncz Zsófia megsértette a jelöltek és jelölőszervezetek közötti esélyegyenlőség választási alapelvét azzal, hogy egy a játszótér-felújításról gyerekekkel készített fotót tett közzé a közösségi oldalán.

Az NVB csütörtökön bírálta el az oevb határozata ellen benyújtott fellebbezést, és 10:1 arányban megváltoztatta az oevb döntését és elutasította a kifogást.

A bizottsági tagok többsége szerint köznevelési intézményben valóban nem lehet a gyermekek részvételével kampányt folytatni, de a kifogásolt rendezvény – bár azon gyerekek voltak jelen – nem köznevelési intézményben történt, így nem ütközik jogszabályba; az oevb helytelen következtetést vont le az adatokból.

Az NVB ugyanakkor 6:5 arányban helybenhagyta a tiszaújvárosi oevb azon döntését, amely szerint nem volt jogsértő Koncz Zsófiának a szerencsi Rákóczi Zsigmond Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában szintén gyerekekkel és tanárokkal készített fotója.

Az oevb szerint mivel a tanév szeptember 1-jén indult, Koncz Zsófia pedig arról számolt be, hogy augusztus 28-án volt az intézményben, amikor nem folyt ott oktatás, tanulók nem tartózkodhattak az iskolában. Így nem állapítható meg a köznevelési törvény sérelme, és a kifogást elutasították.Az NVB csütörtökön elbírálta az ebben az ügyben érkezett fellebbezést is és egyetértett az oevb-vel, így helybenhagyta a testület döntését, hogy nem volt jogsértő a jelölt magatartása. A határozatok nem jogerősek, azok ellen három napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani a Kúriánál.

Borsodihir.hu

Kapcsolódó cikkek