Az államháztartás idei hiánya 2261 milliárd forintnál jár

Megosztás

“Magyarország uniós összehasonlításban is eredményesen védekezett a járvánnyal szemben, a magyar gazdaság visszaesése az Európai Unió átlagánál kedvezőbben alakult.”

Ezzel a mondattal indította a Pénzügyminisztérium A költségvetés továbbra is biztosítja a járványügyi védekezéshez szükséges forrásokat című közleményét. De az optimista kezdés után rátérnek a lényegre:

Az államháztartás központi alrendszerének hiánya elérte a 2261 milliárd forintot.

Ez azt jelenti, hogy egy hónap alatt 96 milliárd forintos hiányt hoztak össze.

Ezen belül a központi költségvetés 1873,1 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok 2,3 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 385,9 milliárd forintos hiányt értek el. A kormány most épp úgy számol, hogy 3600 milliárd forintos hiány jöhet össze az év végéig. Az eredeti terv az volt, hogy 367 milliárd forint lesz az éves hiány, tehát

Az eredeti éves hiánycél 616 százalékát értük el augusztus végéig.

“A járvánnyal kapcsolatosan bevezetett adókedvezmények már több hónapja éreztetik a hatásukat”

– írta a Pénzügyminisztérium, vagyis időarányosan kevesebb adó folyt eddig be, mint amennyit terveztek. Az év első kétharmada után az áfából az éves előirányzat 56,6 százaléka folyt be, a személyi jövedelemadónál ez az arány 63,2 százalékos.

A járvánnyal kapcsolatos egészségügyi eszközbeszerzésekre 553 milliárd forintot költöttek el. A versenyképesség-növelő támogatásra 150,6, a kiemelt közúti projektekre 140 milliárd forintot költöttek. Az EU-tól az év első nyolc hónapjában 772 milliárd forint EU-pénz érkezett, az uniós projektekhez kapcsolódó állami kiadások 1374 milliárd forintot értek el.

via hvg.hu

Kapcsolódó cikkek