A járvány első hulláma közbenjelentősen javult Európa levegője, de keleten még mindig sokan halnak meg a környezeti hatások miatt

Megosztás

A koronavírussal kapcsolatos intézkedések egyik első mérhető eredménye a levegő minőségének látható javulása volt. A csökkent közúti forgalom miatt számos, kijárási korlátozás alatt álló európai városban csökkent néhány kulcsfontosságú légszennyező anyag koncentrációja – írja friss jelentésében az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (European Environmental Agency, EEA). 

Az EEA figyelemmel kísérte a nitrogén-dioxid heti átlagos koncentrációját, eszerint néhány városban a koncentráció több mint 50 százalékkal alacsonyabb volt, mint 2019-ben ugyanazon a héten.

„A közúti közlekedés okozta zajszennyezés csökkenésére is számíthatunk. A gazdasági tevékenységek élénkülésével azonban ezek a javulások valószínűleg ismét visszafordulnak”

– írják.

Azt jelenleg is kutatják, hogy milyen kapcsolat van a Covid-19 világjárvány és a környezeti hatások között. Korai bizonyítékok arra utalnak, hogy a légszennyezés és a szegénység lehetségesen összefügg a magasabb halálozási aránnyal. A jelentésben foglalt kezdeti értékelés szerint további kutatások szükségesek ezen kölcsönhatások tisztázásához – figyelmeztetnek a jelentés készítői.

Egy biztos: A légszennyezés az EU területén évente 400 000 korai halálesetért tehető felelőssé. 

Kapcsolódó cikkek