Havonta 16 100 forinttal nőhet a bevétele azoknak, akik otthonról dolgoznak

Megosztás

A közeljövőben az Országgyűlés elé kerülhet a Munka Törvénykönyvének módosítása, amely az otthoni munkavégzés rugalmasabbá tételét célozza – írta a Magyar Nemzet.

A home office újraszabályozásával a munkaadói és a munkavállalói oldal képviseletei is elégedettek, a szöveg pedig már végleges – írják. Ha a Parlamenti képviselők megszavazzák a módosítást, akkor a munkavégzés helye azon múlik, hogy a munkaadó és a munkavállaló miben állapodnak meg.

Kitér a lap arra, hogy egyoldalúan nem rendelhet el otthoni munkavégzést a foglalkoztató, még akkor sem, ha erőre kap a járvány, erre csak a felek megállapodása szerint lenne lehetőség az immár késznek tekinthető új távmunkaszabályok szerint

Az otthoni munkáért rezsiátalány járna, a mindenkori minimálbér 10 százaléka, vagyis havonta 16 100 forint, adómentesen. A térítés összegéből a munkavállaló a gáz, a villany és a víz ára mellett az internetszolgáltatás költségét is állhatja.

A törvénymódosítás emellett rendezi a munkafeltételekkel és a munkabiztonsággal kapcsolatos kereteket is.

Továbbra is általános szabály: a munkáltatónak kell rendelkezésre bocsátania azokat az eszközöket – telefon, okoseszközök, laptop vagy nem irodai munka esetén alkatrészeket, berendezéseket –, amelyek a feladatok biztonságos ellátásához elengedhetetlenek.

Az eszközök használatáról és a biztonságos munkavégzés otthoni körülményeiről szintén a foglalkoztatóknak kell gondoskodniuk.
A munkaadó ellenőrizheti a munkavégzést, a digitális eszközökön keresztül ugyanakkor ezt csak akkor teheti meg, ha a beosztott nem a saját eszközeit használja.

A munkavédelmi kérdések (pl munkabaleset kérdése) még pontosításra vár.

Ha a munkavállalót munkavégzés közben, ám otthonában, a kötelezettségének teljesítéséhez köthetően éri valamilyen baleset, akkor az munkahelyi balesetnek minősül.

Ennek megállapítása ugyanakkor nem lesz egyszerű feladat – írják -, ráadásul a munkaadó kötelessége, hogy az otthoni munkavégzés is biztonságos legyen, megfeleljen az előírásoknak. Ez viszont nehéz, mivel a foglalkoztatók nem ellenőrizhetnek egyoldalúan az otthonokban.

Kapcsolódó cikkek