Pénzbírságot kaptak az orvosok, akik miatt halálos adag fájdalomcsillapító került egy beteg szervezetébe

Megosztás

Bár sajnálja, ami történt, de a lelkiismerete tiszta – állította az orvos a bíróságon, aki egy idős beteg halála miatt kollégáival együtt pénzbírság befizetésére köteleztek Budapesten. Az RTl Klub Híradója számolt be a fővárosi esetről, amit a Budai Központi Kerületi Bíróság kedden tárgyalt.

A vádirat szerint a János kórházban öt évvel ezelőtt két orvos úgy rendelt el fájdalomcsillapítós terápiát egy bent fekvő idős betegnek, hogy azt nem tüntették fel a kórlapon. Emellett egyikük sem tájékoztatta az éjszakai műszakra érkező kollégájukat arról, hogy a beteg már megkapta az aktuális adagját. Az ápoló az éjszakai műszak során úgy adott be egy két újabb adag szert a fájdalomra panaszkodó betegnek, hogy nem konzultált az ügyeletes orvossal, így a férfi aznap éjszaka elhunyt.

A bíróság elsőfokon az egyik orvost 500 ezer, a másikat 400 ezer, míg az ápolót 320 ezer forint pénzbüntetésre ítélte. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlottak és védőik fellebbezést jelentettek be, így a büntetőper másodfokon folytatódik.

Kapcsolódó cikkek