„Elkerülhető lett volna a második hullám a nyaralások mellőzésével”

Megosztás

Különösen a horvátországi utazások tehetők felelőssé a számok romlásáért a szakértő szerint.

A koronavírus-fertőzés második hullám elkerülhető lett volna a nyaralások, különösen a horvátországi utak mellőzésével – nyilatkozta Merkely Béla az RTL Klub Híradójának. A SOTE rektoraszerint a belföldi nyaralásokat kellett volna preferálni, főleg amiatt, mert a szomszédos országokban negyvenszer-hatvanszor magasabb esetszámok voltak a járvány kezdeti szakaszában.

“Azt gondoltam, hogy ezt az évet ki lehet bekkelni. A legtöbb magyar család tudta, de nagyon sokan, valószínűleg százezrek külföldön nyaraltak és hozzájárultak ahhoz, hogy a második hullám három-négy héttel hamarabb kezdődött, mint ahogy szerettünk volna” – fejtette ki  a rektor.

Annak ellenére, hogy lélekszám arányában Horvátország ugyanolyan fertőzött lett mint Románia, mégis zöld besorolást kapott, így az emberek mindenfajta ellenőrzés nélkül térhettek vissza onnan.

“Tehát a magyar fertőzések ilyen mértékű növekedését véleményem szerint a horvátországi nyaralás okozta, és ezt megtetőzte egy olyan természetes következménye a nyárnak, hogy még mielőtt elmentünk volna dolgozni, a huszadikai hétvégén rengeteg voltak a Balatonon, a döntően Horvátországban nyaraló magyarok számos fertőzést okoztak és ebben szuperfertőzők játszották a legfőbb szerepet.”

Merkely szerint optimizmusra ad okot, hogy a vírust nagyrészt fiatalok, 25-30 év közöttiek kapták el, emiatt ilyen alacsony a halálozási ráta.

Index.hu

Kapcsolódó cikkek