Csere a háztartásban

Megosztás

Mosogató szélén álló megviselt szivacs, karcokkal tarkított edényszárító. Mikor cserélted párnádat vagy törölköződet? Igen. Ezek azok a pillanatok, amikor rájössz, hogy mindezeknek a kukában a helyük. De mi a helyzet a háztartási eszközökkel? Mikor villog a “warning” felirat, hogy ideje modernizálni a felszerelést?

Vannak olyan háztartási gépek és eszközök, amelyekről érdemes észben tartani, hogy mikor álltak üzembe. A lentebb található lista a te figyelmedet is felhívja arra, hogy mikor, mit kell kicserélni.

A konyhai kecmec

Az ínycsiklandó ételek készítési területe nagy kihívás.

A tisztaság követét, a szivacsot mindig nehezünkre esik kicserélni, pedig egy természetes, rutinszerű dolog. Ha a tiéd is ott kandikál még mindig a pulton, akkor ideje nyugdíjba küldened. Ez attól is függ, hogy a mosogatógépet vagy a kézi mosogatást preferálod, mert az előbbi esetében nem biztos, hogy túl szennyezett. Az általános szabály szerint;  2-4 hetente illő elbúcsúztatni, közben néha dobd be a mikróba is, ahol 30 másodperc alatt  kiűzheted belőle a baktériumokat.

A mikrohullámú sütők szavatossága egy évtizedre tehető, persze nem kötelező 10 évente újat venned, főleg, ha még működőképes. Amikor azt tapasztalod, hogy furcsa hangokat ad ki, hangosabban melegít, akkor viszont gondolkodhatsz a cserében.

A higiénia terepe

A mindennapi higiénia támogatója a fürdőszoba.

A fürdőszobában sok dolog szorulhat cserére, azonban az egyik legfontosabb és legszennyezettebb a törölköző. Napi szinten használjuk, és a mosásban sem kíméljük őket, így a szakértők szerint kétévente érdemes beruházni pár új darabra.

Aztán ott van a zuhanyfüggöny. Először is jó, ha tudod, hogy 1-2 havonta jó kimosni mosógéppel, valamint évente lecserélni.

Továbbá a fürdőszobaszőnyeg is kétévente selejtezhető. Emellett ügyelj arra, hogy minden második héten mosd ki, különösen, ha indulás előtt még utcai cipőben is beszaladsz a tükör elé.

A nyugalom székhelye

A hálószoba, a pihentető alvás és a relaxáció központja, így itt is fontos frissen tartani a helyiséget.

Ahogy a kedvenc pólóid, úgy az ágynemű is elkezd egy idő után kibolyhosodni. Meglehet, a felsőd nem viseled minden nap, de az ágyneműben minden éjjel alszol, szóval jó, ha kicseréled őket 2-3 évente.

Ha több, mint két éve durmolsz ugyanazon a párnán, akkor ne várd meg a harmadik évet a cserével! Ez nagyon fontos, egyrészt a tisztaság, másrészt a kényelem szempontjából is, ugyanis egy kifeküdt párna nem fog megfelelő támaszt nyújtani a nyakadnak pihenés közben.

A matracok tűrőképessége is véges. Habár viszonylag sokáig bírják, és az áruházak általában garanciával értékesítik őket, mégis érdemes 8-10 év után újat venni. Főleg akkor gondold meg a cserét, ha ébredés után fáj a nyakad vagy a hátad! Ha érdekesnek találtad a leírtakat, akkor az Otthonok & Megoldások otthonteremtő tippjeivel még további trükkökre deríthetsz fényt!

Kapcsolódó cikkek