Miben segítenek az olajos magvak a mindennapi életben?

Megosztás

Milyen hatással vannak az olajos magvak a szervezetünkre? Miben hasznosak, és melyiket fogyasszuk? Melyiknek milyen jó tulajdonsága van?

Az olajos magvak minden évszakban fogyaszthatók, és annyi jótékony hatásuk van az emberi szervezetre, hogyha mindet fel szeretnénk sorolni, akkor napestig írhatnánk róla. Most összegyűjtöttük a legismertebbeket, és néhány szóban ismertetjük a legfontosabb hatásaikat.

Az olajos magvakról dióhéjban

  • Dió

Már az ókorban is felismerték jótékony hatásait, ma 20-féle fajt ismerünk belőle. Alapvetően magas fehérje-, rost-, antioxidáns- és fitoszterin-tartalommal bír a dió, ezen felül pedig tartalmaz olaj- és lanolinsavat. Jó hatással van a koleszterinszintre, valamint kisebb az esélye a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek. Fogyaszthatjuk nyersen, sütve, köretként, mindenhogy kiváló.

  • Földimogyoró

Nagyon jó hatással van az inzulinválaszra, így reggeli fogyasztása kifejezetten kívánatos. B3- és E-vitaminban gazdag. Készíthető belőle vaj és olaj egyaránt, de nyersen és pörkölve is fogyasztják.

  • Kesudió

Nagy mennyiségben tartalmaz K-vitamint, rezet, magnéziumot, foszfort, mangánt és persze vasat. Magnéziumban gazdag, így jót tesz a fogyasztása a fogazatnak, izomzatnak. Koleszterinmentes, valamint segít megelőzni a szívproblémákat, és nagyon jó hatással van az agyra.

  • Mandula

A Közel-Keletről származik ez az olajos mag, ami igen bővelkedik B2-vitaminban, E- vitaminban, kalciumban, mangánban, magnéziumban, foszforban, cinkben és persze vasban. Nincs benne sikér, így gluténérzékenyeknek igazi áldás. A szívvel kapcsolatos betegség kialakulását csökkenti.

  • Napraforgómag (szotyi)

A női szervezet számára elengedhetetlen anyagokat tartalmaz, mint amilyenek a B6- B5-, E-vitamin-, mangán- és vas. Immunrendszer erősítő hatásának hála nagyon népszerű, bár a legtöbb ember azért fogyasztja, mert finom.

  • Pisztácia

Nagyban segíti a kettes típusú cukorbetegség megelőzését a fogyasztása. Konyhában közkedvelt alapanyag, mert sok mindenhez nagyon jól passzol. Bővelkedik B6-vitaminban, rézben, mangánban és foszforban. Nagy mennyiségben tartalmazza a legegészségesebb zsírsavakat, mint amilyen az Omega-3 és az Omega-6 zsírsavak.

  • Mák

Nagyon kedvelt főzési alapanyag. Mákos tészta, pite, rétes és még számtalan opció. Segít megelőzni a csontritkulást, mindemellett pedig nagy mennyiségű B-vitamint, kalciumot, cinket, mangánt, rezet, vasat, foszfort, káliumot és magnéziumot tartalmaz ez a mag.

  • Chia mag

Az úgynevezett superfood, ami mindent tartalmaz, amire csak szüksége van a szervezetnek. Jó hatással van a szabadgyökökre, azaz gátolja a rák kialakulását. Már kevés is jóllakottság érzetét kelti, uzsonnára, tízóraira kiváló egy kis tejbe vagy joghurtba áztatva, sok gyümölccsel megszórva.

Kapcsolódó cikkek