Az irányított fények családja: a spotlámpák

Megosztás

A spotlámpák neve az angol „spot” szóból ered, aminek a folt, paca, hely mellett pontot is jelent. Ez a hagyományos főnév az évek alatt már az irányított, csúcsfény jellegű spotlámpák meghatározását is takarja.

Sokan ódzkodnak a spotok használatától, talán mert félnek a kevésbé ismert spot izzók kicserélésétől. Pedig ez egyáltalán nem bonyolultabb a hagyományos fémszálas izzócserénél.

A mai trendekhez az álmennyezetbe süllyeszthető spotlámpa kivitelek illeszkednek a legjobban. Elhelyezésüktől és kialakításuktól függően a spot lámpák minden világítási feladatot el tudnak látni az otthonunk teljes területén. Még az üzleti területeken is biztosítani tudják az ideális fényviszonyokat.

Álmennyezeti világítási lehetőségek

A gipszkarton álmennyezet sokunk számára egyszerű, olcsó és ebből adódóan vonzó megoldás, amivel a mennyezet egyenetlenségei eltüntethetőek. Sőt, a villanyszerelési munkálatok nyomtalanul elrejthetőek, mivel a spotok beépíthetőségének köszönhetően az álmennyezet rejti a kábeleit.

Álmennyezet típusokból megkülönböztetjük a régebbi kazettás verziót, ahol az egyforma méretű kazettákat egy sín keret tartja fenn. Ez manapság régebbi irodákban figyelhető meg. Az újabb méretezhető verzió már elterjedtebb. Ezzel a megoldással bármilyen alakú álmennyezet kialakítható. Az egyszerűbb, egyenes vonalvezetésű álmennyezetek mellett már egyedi minták is kialakíthatóak.

Az álmennyezetek világítás megoldásaihoz a beépíthető LED spotok és a LED panelek jöhetnek szóba. A választást mindig az álmennyezet mérete, stílusa és környezete határozza meg. A beépíthető lámpák kínálatában minden álmennyezethez lesz egy passzoló kivitel.

Spot világítási megoldások

A spot lámpák kisméretű, helytakarékos lámpatestek, melyekből igényeinknek megfelelő méretű és számú világítótestet tudunk elhelyezni. A helyiség ideális fényviszonyainak eléréséhez különböző fényerősségű spot megoldásokból választhatunk. A spotok bekötéséhez csak a lámpa és a foglalat együttes magasságát kell biztosítanunk, valamint érdemes villanyszerelőt segítségét kérni.

A régi spot izzókkal ellentétben már ezekből is elérhetőek a LED-es kivitelek, ezzel környezettudatos és költségkímélő megoldásokhoz jutunk. A Rabalux Spot office beépíthető megoldása most fillérekért elérhető, LED izzóval üzemeltetve továbbra is rendkívül pénztárca kímélő megoldás. Az angol „office” név, iroda jelentése ne vezessen félre minket. A lámpa kivitele a dolgozószoba mellett, a minimál stílusú enteriőrök mindegyikébe passzol.

A LED panelek is hasonló süllyeszthető megoldások, továbbá számos méret
megtalálható belőlük. A panelek a kicsike, 10 cm-es mérettől egészen a 120 cm-ig változnak.

Az álmennyezetbe építhető spotok tekintetében a hazai piac legnagyobb választékát az alkonylampa.hu webáruház kínálja, akciók és exkluzív gyártók termékeit is megtalálhatjuk náluk.

Kapcsolódó cikkek