Átvállalja a távhő és a földgáz decemberi átalánydíját az állam… a “hanyatló” Németországban

Megosztás

Vannak még Európában olyan országok, ahol a kormány komoly lépéseket tesz azért, hogy a lakosság rezsiterheit nagymértékben enyhítse. Magyarország? Itt nincs ilyen tervezet.

A német szövetségi parlament után a tartományi kormányokat képviselő kamara is elfogadta a földgázfogyasztók és a távhővel fűtők sürgősségi támogatásáról szóló törvényt, amely azt a célt szolgálja, hogy addig is mérsékelje az energia drágulása miatt a lakosságra és a vállalatokra nehezedő terheket, amíg sikerül elindítani az úgynevezett árfék programot.

Az egyszeri támogatás több mint húszmillió fogyasztónak jár, az ipari nagyfogyasztókon kívül mindenkinek, így a háztartások mellett a cégeknek, és többi között a kórházaknak és az óvodáknak is. Az energiaszolgáltatók az állami fejlesztési banktól (KfW) kapják meg a fogyasztóknak elengedett decemberi átalány összegét.

Az egyszeri támogatás után következő lépés lesz az árfék program, amely a kormány tervei szerint februárban indul és 2024 tavaszáig tart majd. Ebben az időszakban a földgáz, a távhő és a villamos energia árát is korlátozzák, kilowattóránkénti 12, 9,5, illetve 40 centben. A kedvezményes ár az előző évi fogyasztás 80 százalékáig jár. Ez a támogatás is minden fogyasztóra kiterjed, kivéve a nagyjából 25 ezer ipari földgáz-nagyfogyasztót, akiknek külön támogatási programot indítanak, a tervek szerint januártól. (via Hvg)

Kapcsolódó cikkek