Miskolcról indul a pedagógusok országos akciója, a sztrájkot is fontolgatják

Megosztás

Az egyre égetőbb tanárhiányra országos akcióval hívja fel a figyelmet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete – közölték a Miskolci Tankerületi Központ előtt tartott péntek reggeli sajtótájékoztatóján. 

Szűcs Tamás, a PDSZ országos választmányának tagja miskolci sajtótájékoztatóján azt mondta, az oktatásban a legsürgetőbb kérdés most az, hogy „holnap ki fog tanítani”.

2015-ben ugyanezen napon és ugyanitt már demonstráltunk a tervezett oktatási reformok ellen. Majd nem sokkal később megszületett a Herman Ottó Gimnázium nyílt levele, illetve megalakult a Tanítanék Mozgalom

– emlékeztetett Szűcs Tamás, a PDSZ Országos Választmányának tagja, regionális ügyvivője.

A PDSZ országos választmányának tagja szerint beigazolódtak az akkori félelmeik.

Ki fog tanítani abban az országban, ahol az egyetemre bekerülő pedagógushallgatóknak alig a negyede helyezkedik el a szakmában?

– mondta.

Hozzátéve: az egyetemre bekerülő pedagógushallgatók 40 százaléka nem végzi el az egyetemet, a maradék 60 százalék 20 százaléka nem kezdi el a pályát, további 20 százalék pedig pár év után otthagyja az iskolai munkát.

Az okok között az alacsony bérek mellett a „fojtogató körülményeket” említette. A sajtótájékoztatón Kulcsárné Szabó Katalin óvodapedagógus arra kérte a pedagógusokat, hogy „vessenek véget ennek az ámokfutásnak”, ne engedjék, hogy az óvodák csak gyermekmegőrzőként működjenek.

A szakma és a gyerekek iránti szeretet és tisztelet erkölcsi és anyagi megbecsüléssel is kell, hogy járjon

– tette hozzá.

Szűcs Tamás azt mondta, szerinte a legkeményebb eszközt, a sztrájkot is be kell majd vetniük, hogy javítsanak a helyzeten. Hozzátette azt is: ezt már számtalanszor megtették volna, ha a sztrájktörvény nem olyan lenne, amilyen,

irgalmatlanul nehéz végigpörgetni egy sztrájkot.

Most is tárgyalunk, megpróbáljuk elérni tárgyalásos úton elérni a céljainkat. Ha nem sikerül, akkor tényleg nem marad más, mint a sztrájk. Ha a kormány az időhúzó taktikát választja a sztrájkkal kapcsolatban a sztrájktárgyalások idején, akkor tényleg nem marad más, mint hogy a még elégséges szolgáltatásokról szóló bírósági döntéseink valamikor tavasszal – elképzelhető, hogy a választások környékén – fognak kifutni oda, hogy azt mondjuk, indul a sztrájk

– mondta.

Kiemelt kép: Horváth Csongor

Kapcsolódó cikkek