Igyunk belőle vagy ne igyunk? A miskolctapolcai forrásvíz finom, de vajon iható is a vize?

Megosztás

A létezéséről sem tudnak túl sokan, pedig bizony Miskolctapolca belterületén egy sokak szerint finom forrás vízéből ihatunk. De vajon valóban ihatunk? Megoszlanak a vélemények.

A Facebookon leltünk egy érdekes posztra, ám a kommentek enyhén szólva elbizonytalanítják az olvasót, hogy akkor ez most fogyasztásra alkalmas ivóvíz, vagy sem?

Az eredeti poszt: “Miskolctapolca, Mester Kelemen forrás.

Kevesen tudnak erről a nagyon finom forrásvízről, és még a Bükkbe se kell felmenni érte. Csak ajánlani tudom mindenkinek, aki finom, friss ásványokban dús vizet akar inni, és nem a boltba vásárolni a sokszor ásványvízként árult több hetes csapvizet. Igaz egy felújítást megérdemelne a kút,mert látványa viszont nem túl vonzó.”

Az egyik kommentelő azonban érdekes bizonyítékkal és féltő figyelmeztetéssel érkezett a képhez, hogy ebből a forrásból bizony ne igyunk.

“Vízminősége bevizsgálva 2019-ben (a Google a barátod).Mester Kelemen-forrás / Fagyöngy-forrásA vízkémiai vizsgálatok alapján a forrás vizében magas a nitrátion-, illetve a foszfátion-koncentráció. A nitrátion kon-centrációja az első mérésünk esetén az egészségügyi határérték (50 mg/l) felett volt. Vize fogyasztásra nem ajánlott. A forrás Miskolc-Tapolca forgalmas részén található, de vízminősége miatt nem indokolt környezetének korábban tervezett kiépítése. https://zoldakcio.hu/…/uploads/Miskolc_forrasvizsgalat.pdf

Egyéb megjegyzések a kép alatt:

“A posztot ki kellene egészíteni, hogy nem javasolt belőle inni (a kommenteket nem olvassák el sokan) vagy törölni.”

“A forrásnál miért nincs kitéve a tábla, hogy fogyasztásra nem ajánlott!”

“Az átlátszósága, illetve az íze végül is nem rossz. Eddig még gyomorrontás nem volt tőle. Bár nem tudom mikor vizsgálták be a vizét.”

“a Nitrattól nem is hasmenést kapsz! A szervezet nitritté alakítja, ami a vér oxigénszintjét csökkenti.”

Ezek után mindenkinek lelke rajta, de az olvasottak alapján inkább nem javasolnánk emberi fogyasztásra a forrás vízét. Kicsit azért rendbe lehetne pofozni.

Kapcsolódó cikkek