Sárospataki lubickolás: felújították a népszerű fürdő medencéjét

végardó fürdő sárospatak

Megosztás

A Végardó Fürdő úszómedencéjének felújítása nem csak a jelen fürdőzőinek nyújt jobb élményt, de biztosítja, hogy ez a különleges hely még sok-sok évig a közösség szolgálatában állhasson, tovább gazdagítva a hozzá kötődő emlékek sorát.

A Sárospataki Végardó Fürdő úszómedencéjének nemrégiben befejezett modernizációja nem csupán egy egyszerű felújítás, hanem egy történelmi jelentőségű létesítmény újjászületésének fontos állomása, melynél ötvözték a hagyományt a modern technológiával, megőrizve egy közkedvelt fürdőhely eredeti jellegét, miközben jelentősen javítják annak használati értékét és élettartamát.

A Végardó Fürdő története egészen az 1960-as évekig nyúlik vissza, amikor is egy váratlan felfedezés indította el a fürdő létrejöttét. Az 1950-es és 60-as évek fordulóján Sárospatak környékén intenzív kőolajkutatást végeztek, ennek során bukkantak rá véletlenül a termálvízre. 1960-ban a Bodrog magaspartján végzett fúrás során 48,3 fokos vízre leltek, ami azonnal felkeltette a helyiek érdeklődését. A leleményes lakosok nem tétlenkedtek: a kiömlő forró vizet fából készült gáttal fogták fel, így hozva létre egy rögtönzött, nagyjából 30 négyzetméteres fürdőhelyet. Ez a spontán kialakított fürdő olyan népszerűvé vált, hogy egy 1961-es feljegyzés szerint egy hűvös áprilisi napon több mint 300 ember lubickolt benne.

A fürdő népszerűsége arra ösztönözte a helyi hatóságokat, hogy még abban az évben társadalmi összefogással megépítsék az első hivatalos, meszelt falú medencét. Ez volt a kezdete annak a fejlődésnek, amely az évtizedek során folyamatosan bővülő és fejlődő fürdőkomplexummá alakította a Végardó Fürdőt. Az 1970-es években épült meg az úszómedence és a tanmedence, amelyek azóta is szerves részei a létesítménynek.

Az idő azonban nem kímélte az úszómedencét. A korábban alkalmazott fóliaburkolat az évek során elhasználódott, gyakori javításokra szorult. Bár a szakadásokat rendszeresen orvosolták, az anyag annyira elfáradt, hogy bárhol előfordulhatott vízszivárgás. Ez a helyzet nem csak esztétikai problémákat okozott, de a medence biztonságos üzemeltetését is veszélyeztette. Ezért döntött úgy a fürdőt üzemeltető PATAQUA Kft., hogy teljes felújítást végez az úszómedencén.

A korábbi fóliaburkolat helyett a tartósabb és esztétikusabb csempeburkolat mellett döntöttek. A felújítási munkálatok 2024 márciusában kezdődtek és három hónapig tartottak. Ez idő alatt

a kivitelezők elbontották a régi rajtköveket, az uszodarácsot, a rácstartó profilt és természetesen a korábbi fóliaburkolatot. A helyreállítás során kiegyenlítették a medence oldalfalát és padlóját, új vízszigetelést alakítottak ki, majd elvégezték a medence, a vályú és a külső medencefal burkolását.

A projekt részeként modernizálták a medence gépészetét is, beleértve a padlóbefúvók, a fenékürítő és a medence cseréjét. Emellett új, korszerű rajtköveket is beépítettek.

A modernizált medencét 2024. június 15-én, épp a nyári kánikula beköszöntével adták át a nagyközönségnek. Ez az időzítés tökéletes volt ahhoz, hogy a látogatók azonnal birtokba vehessék és élvezhessék a megújult létesítményt. A felújítás hozzájárul a Végardó Fürdő és ezáltal Sárospatak turisztikai vonzerejének növeléséhez is, ami pozitív hatással lehet a régió gazdaságára.

Forrás és fotk: Magyar Építők

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek