A magyar nem, de a miskolci egészségügy fejlődött az elmúlt években

Megosztás

Senkinek nem kell bemutatni, hogy milyen válságos állapotban van a magyar egészségügy. Mindenki, aki az elmúlt években járt kórházban, vagy próbált a végére járni valamilyen egészségügyi problémájának, tapasztalhatta, hogy a vizsgálatokra hónapokat kell várni, az intézmények állapota borzalmasan leromlott és jelentős a szakemberhiány is. 

Évekkel ezelőtt a kormány úgy döntött, hogy központosítja az egészségügyi ellátást is, ahogyan tette azt az oktatással is. A magyarázat az volt, hogy így egy takarékosabb rendszer jöhet létre, illetve megszűnhetnek a területi alapon jelentkező minőségi eltérések. Ezek a célok csak kis részben teljesültek, a kórházak adóssága folyamatosan rekordokat dönt, de az ellátás színvonala valóban egységesebb lett. A probléma az, hogy nem a rosszabb színvonalon működő intézmények fejlődtek és érték el a jobbak színvonalát, hanem a jól működőket sikerült lezülleszteni az eleve rosszul működők szintjére. 

A központosítással a miskolci városvezetés egészségügyre gyakorolt hatása nagyon jelentősen beszűkült. Lényegében csak az alapellátás (háziorvosi ellátás) kapcsán bír érdemi befolyással a város. Ennek ellenére így is nagyon szembetűnő a különbség a város által és az állam által működtetett intézmények között. Miskolcon az elmúlt években 11 orvosi rendelő újult meg, ezzel számottevően komfortosabb, modernebb környezetet biztosítva a betegek számára. 

Megújult a Kiss Ernő úti orvosi rendelő összesen 110 millió forintból. A projekt során 3 körzet egészségügyi alapellátását biztosító 2 felnőtt háziorvosi rendelő újult meg, megtörtént a homlokzati és belső nyílászárók cseréje, villamos és épületgépészeti korszerűsítés, az épület belső festése, burkolása, a tető szigetelése. A megújuló energia hasznosítását a tetőre tervezett napelemes rendszer biztosítja.

A Bacsinszky utcai orvosi rendelő 136 millió forintból újult meg. A fejlesztés révén megtörtént a nyílászárók cseréje, épület külső homlokzat szigetelése és festése, a tető szigetelése és javítása, az épület belső festése, burkolása, valamint teljes villamossági és épületgépészeti korszerűsítése. Az épület bővítménye lehetővé tette a gyermekorvosi rendelő területének növelését, a gyermekváró és a védőnői iroda elhelyezését. A megújuló energia hasznosítását a tetőre tervezett napelemes rendszer biztosítja

A Halom utcai orvosi rendelő 108 millió forintból újult meg. A rendelő házi gyermekorvosi ellátásról, a fogorvosi alapellátásról, az alapellátáshoz kapcsolódó háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi ügyeleti ellátásról, a védőnői ellátásról és az iskola-egészségügyi ellátásról gondoskodik.

A legjelentősebb beruházás az Otthon téri egészségház építése volt. Az összesen 340 millió forintból megvalósuló fejlesztésnek köszönhetően egy kb. nettó 415 m2-es új orvosi rendelő építése történt meg, akadálymentes parkoló férőhely kialakításával. A projekt eredményeként a betegellátás minőségében jelentős javulás következik be, a betegek valamint az ellátó személyzet komfortérzékének javításával.

A további rendelőfejlesztésekről ide kattintva tájékozódhat.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek