Jövő héttől vége a kötelező akciózásnak

Megosztás

A Nemzetgazdasági Minisztérium kedden reggel bejelentette, hogy 2024. július 1-jétől megszűnik a kötelező akciózás gyakorlata. A döntés hátterében a kormány által sikeresen leszorított infláció áll – állítják.

A kormányzat álláspontja szerint az intézkedés elérte kitűzött célját, azonban a kiskereskedelmi szektor versenyképességének megőrzése és fokozása érdekében továbbra is üzemeltetni fogják az online árfigyelő rendszert.

Ez a lépés pontosan egy év után vet véget a kormány inflációellenes stratégiájának egyik kulcselemének. A kötelező akciózást eredetileg tavaly július elsején vezették be, majd novemberben meghosszabbították idén június végéig. A rendelkezés húsz termékkategóriát érintett, amelyeken belül egy kiválasztott termék árát egy hétig tíz százalékkal alacsonyabban kellett megállapítani az előző hónap legalacsonyabb áránál.

Bár a kormány ezt az intézkedést az infláció elleni hatékony eszköznek szánta, szakértők már korábban jelezték, hogy a kötelező akciózás valójában nem alkalmas az árak csökkentésére, sőt, akár ellentétes hatást is kiválthat a piaci folyamatokra.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye hangsúlyozza: “A kötelező akciózás rendszere hatékonynak és eredményesnek bizonyult. Az online árfigyelővel karöltve jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a kormány először megtörje az inflációt és egyszámjegyűre csökkentse, majd 4% körüli, alacsony szintre szorítsa vissza. A kötelező akciózás és az online árfigyelő emellett rendkívül intenzív versenyt generált a kiskereskedelmi szektorban. Ennek eredményeként az élelmiszer-infláció éves alapon az elmúlt hónapokban 1%-ra csökkent, sőt májusban az előző hónaphoz képest még alacsonyabb lett az élelmiszerek ára.”

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek