Miért mond le Miskolc városvezetése a vasgyári lakókról?

Vasgyár térkép

Megosztás

Éva, egy Miskolc vasgyári területén élő lakó kereste meg a Borsod24 szerkesztőségét, hogy elmondja problémáit, mert úgy érzi, hiába próbálkozik Miskolc önkormányzatánál, nemigen kap érdemi válaszokat a környéken élők problémáira.

A panaszos lakos, aki hetven feletti diplomás nyugdíjas, rendezett családi házban él a vasgyári területen, nem szívesen költözne el innen, de úgy érzi, hogy lemondott róla és az itt élőkről Miskolc városa. Nincs, akihez fordulhatna panaszaival, ezért fordult a sajtó nyilvánosságához.

Én nagyon szeretek itt lakni, csodás tiszta a levegő, csend van. Nagyon szép a környezet, tele fákkal, sok a zöld terület. Imádom az otthonomat az udvarom mesés, a Vasgyárban igenis is lehet szép igényes udvarban élni. Az enyém is egy ilyen meseszép udvar.

Éva azzal indította mondanivalóját, hogy nem érti, miért hoznak olyan döntéseket a városban, mintha az egykori Vasgyár területén élők nem is léteznének. Rögtön a közlekedéssel indított. A nyári menetrend bevezetésével a 2-es villamos, ami az itt élőknek nagyon fontos közlekedési eszköz, egészen őszig nem érinti a környéket. Arra hivatkoznak, hogy tanítási szünet van, és nincs szükség erre. Noha a területen iskola nincs is, az itt élőknek marad a buszjárat. Ami nem jó opció, mert a megálló távol van, és olyan kánikulában, mint amilyen most is van, egyszerűen elviselhetetlen a hőség, különösen az idősebbeknek. Marad a gyaloglás. A busz azért sem jó alternatíva szerinte, mert az Újgyőri főtéren található megállót sokan nem merik használni, mert félnek az ott lebzselő emberektől. Ha egy gyerek buszozna, akkor sokszor csak az a megoldás, hogy a családfő várja a feleségét vagy gyerekét a végállomáson, mert a közbiztonság nem megoldott. Egyébként is egy megállónyi távolságról van szó, és azért nem nagyon várnak az emberek 20-25 perceket.

A villamos azért is jobb opció, mert kényelmesen be tudnak jutni vele a belvárosba akár 15 perc alatt. Nyáron, iskolaszünetben is lenne igény a villamosra, mert a volt kohászat területén van a Factory nevű színvonalas sportlétesítmény, ahol sok fiatal szívesen sportolna, ilyenkor jobban rá is érnek. Ide nyári táborokat is szerveznek heti turnusokban, az ország minden részéről érkeznek fiatalok a bentlakásos táborba. Ezeknek a fiataloknak is fontos lenne egy biztonságos közlekedési mód, de nyáron nincs rá lehetőség. Meg iskolai szünetben, hétvégén és ünnepnapokon sem, mert a villamos nem megy be a Vasgyárba. Ha jár is, akkor is csak reggel 8-ig, aztán 13 óra és 16:30 közt. Miközben azt mondják a nyugdíjasoknak, hogy ők inkább csak 9 óra után induljanak el, hogy ne legyen tumultus a tömegközlekedésen. Persze akkor már nem jár a villamos. Ha Éva egy belvárosi rendezvényre szeretne elmenni, nem meri bevállalni, mert nem tud hazamenni. A Fő tér veszélyes, a taxi ilyen, számára rövid távolságra nem vállalja a fuvart, gyalog a sötétben pedig nem biztonságos hazamenni. A város vezetése mindig nevetséges érvekre hivatkozik, például a vashíd karbantartására, négy éve javítják, de nem nagyon látni munkásokat. Újabban a sínekre hivatkoznak. Az egész városban egyszerre építették ki a síneket, hogy az új Tátra villamosok is tudjanak közlekedni. Napi 28 villamos halad át a Vasgyárban, míg a városban 280 járat oda-vissza, nem valószínű, hogy épp az a 28 villamos tette tönkre a síneket.

De sokan dolgoznak a Vasgyár területén működő munkahelyeken is, akik a nagy melegben vagy a fák nélküli számozott utcákon, vagy az úgynevezett strekken, ami utcának nem nevezhető, afféle hosszú sikátor inkább, ahol autók nem járnak. A hőség az idősebb és beteg emberek számára már-már gyilkos tud lenni, a forró beton köpi vissza a meleget, és a hőérzet így még magasabb, már-már sivatagi állapotokat idéz.

Az Újgyőri főtéren a postát is megszüntették, így azok a lakosok, akik a Vasgyár felső részén laknak a Szinvától északra a strekken keresztül juthatnak el a postára vagy itt tudnak menni bevásárolni is. Sajnos ennek a közterületnek nincsen valódi gazdája, a fenti videó is bizonyítja, hogy áldatlanok az állapotok. A stadion melletti út folytatásának a közvilágítása nem megoldott. Ahogy a Szinva feletti hídon átmegy, már nincsenek kandeláberek, ami van, az is bőven a kerítésen túl, alig ér el ide a fénye. Vagy eleve nincs is benne áram, mert az oszlop ki van berhelve.

Pedig sokan közlekednek itt, mert ezen az úton lehet a volt Digépet vagy az egészségügyi centrumot is legegyszerűbben megközelíteni. A sikátoros úton így korán sötét lesz, a nem karbantartott fák lombjai is még rosszabbá teszik a helyzetet ebből a szempontból. Nemcsak délutáni sötétet okoznak, de a szűk utcában a belógó ágak miatt esernyővel már nehezen lehet közlekedni. Közben a szeméthalmok mellett embermagasságú a fű, nagyon ritkán nyírják – Éva még sosem látta, hogy így tettek volna.

Számos alkalommal jelezte ezeket a problémákat, de soha semmi nem történt, noha azt gondolja, annyira nem a pénzen múlna, mert a rendszeres karbantartás és a közvilágítás megoldása nem emésztene fel akkora összegeket Miskolc költségvetéséből, miközben ez kötelessége lenne a városnak. Hiába próbálta jelezni a problémát a terület – egyébként nem itt élő – képviselőjének, Gazdusné Pankucsi Katalinnak (Fidesz-KDNP), a telefont sosem vette fel neki. A Vasgyár területén élőknek van egy másik képviselőjük is, Deák-Bárdos Mihály (Fidesz-KDNP), aki igyekszik foglalkozni ezekkel a problémákkal és a városi közgyűléseken rendszeresen prezentálta ezeket a panaszokat, de érdemben soha nem voltak hajlandóak foglalkozni ezzel, mert a baloldali városvezetés nem vette komolyan ezeket, mert kormánypárti képviselőtől érkeznek – Éva legalábbis ezt a magyarázatot gondolja valódi oknak.

Szemét a strekken

A strekk mentén a betonkerítések itt-ott kibontva, és mindkét oldala tele van szeméttel. Az egyik betonelemből a rozsdás vas kilóg, nem látszik jól a fáktól, ha valaki nem figyel eléggé, könnyen baleset lehet belőle. Minderről a város vezetése is tud, mivel volt, hogy Varga Andrea alpolgármestert Éva meghívta egy sétára a területre. Ahogy a városi főépítészt Szunyogh Lászlót, Dr. Kiss Jánost, Miskolc fideszes országgyűlési képviselőjét. Aki sokat segített, az Szabó Ferenc volt, Miskolci Önkormányzati Rendészetének igazgatója. Ő az, aki a hatalmas szeméthalmok elszállítását megoldotta, de ezek rendre újra termelődnek. Annak ellenére, hogy ígéretének megfelelően leverték az autók behajtását megakadályozó cölöpöket és kamerát is szereltek fel, de a kibontott kerítések miatt a túloldalról öntik át a szemetet, sajnos ez sem elég megoldásnak, az egyik cölöpnek is csak hűlt helye már.

Éva próbált már a város sajtójához is fordulni, de végül a TASZ (Társaság a Szabadságjogokért) javasolta a Borsod24-et, mint független médiumot, mert mi nem függünk a város vezetésétől, panaszosunk szerint a város által finanszírozott média nem mer komolyan foglalkozni ezzel a problémával. Gondolkodott aláírásgyűjtésen is, de most olyan átmeneti állapot van októberig, hogy lebeszélték róla, mert most nyáron biztosan nem lenne, aki foglalkozna az ügyekkel. Most, hogy változik a város vezetése, nem is venné ki jól magát az ügy.

Pedig van több probléma itt, szóba került a szennyvízelvezetés problémája is, ami miatt nagy esőzés idején jön föl az aknától az emberi ürülék, amivel szintén nem foglalkozik a városvezetés, maximum akkor, ha szólnak a képviselőnek, ő kihívja a nagynyomású autót, az átnyomja, és olyankor lemegy a víz, de tartós megoldást nem kapnak.

Éva úgy érzi, a vasgyári lakókról lemondott a város, és sokszor afféle stigma, ha valaki itt él. Pedig valaha a vasgyár dolgozói tartották el a várost, számos később híres ember élt itt egykor. Most pedig sokszor a lakók takarítják az utcát, mert hiába jelzik a városgazdálkodás felé a problémát, azok letudják annyival, hogy ott vannak a munkásaik. Akik viszont sokszor elszabotálják a takarítást, így már sokan biciklivel sem nagyon mernek közlekedni, mert a terület tele van üvegszilánkokkal.

Ezt nem a lakónak kellene takarítani, mert ez közterület, a város közterülete – mondta el Éva lapunknak.

Önök miképp látják ezeket a problémákat, és milyen megoldásokat tudnának elképzelni? Szóljanak hozzá a Facebookon cikkünkhöz, osszák meg velünk gondolataikat!

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek