Várják, hogy jöjjenek a kaszások

kaszálás 1938-ban - Fortepan/id. Konok Tamás

Megosztás

Kaszálótábor várja az érdeklődőket Zemplénben, ingyenes szállás és étkezés jár a kaszálóknak három napra Háromhután.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága különleges tábort szervez – írja a park vezetősége. A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. hagyományos eszközökkel rendezi meg a kaszálótábort, amelyben az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága is részt vesz. A résztvevők megtanulhatják a kasza fenésének, kalapálásának és használatának technikáját.

Azokat, akik érdeklődnek a hagyományos mezőgazdálkodási módszerek iránt, szívesen látják egy háromnapos táborban, amelyet a festői Háromhután rendeznek július közepén. A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. ingyenes szállást és napi háromszori étkezést biztosít a maximum húsz résztvevőknek.

A múlt század elején, a kaszálás gépesítése előtt, a kaszálás lassú, kézi munka volt. A betakarítás hetekig is eltarthatott egy nagyobb területen, különböző mértékben kaszált és újrasarjadt foltokat hozva létre, így biztosítva a legkedvezőbb mozaikos élőhelyet. Ennek köszönhetően minden állat megtalálhatta a számára megfelelő helyet, és a növények is meg tudtak érni. Ez a természetes módszer akaratlanul is hozzájárult az élővilág sokszínűségének megőrzéséhez.

A kaszálás időpontját a fű érettsége és az időjárás határozza meg, de fontos természetvédelmi szempontokat is figyelembe kell venni. A gyep aktuális állapota és az ott élő fajok igényei is befolyásolják a gazdálkodók döntését. A Natura 2000 területeken a kaszálás bejelentés- és engedélyköteles.

Ha jelentkezne a zempléni kaszálótáborba, itt megteheti a hónap végéig.

Címlapi fotó: Kaszálás 1938-ban. Forrása: Fortepan/id. Konok Tamás

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek