Újra hód költözött a miskolctapolcai tóba

Megosztás

A jelek szerint nagyon jónak tartják az élőhelyet, a mostani megtermett példány még csak a tóban pancsol és nem szökött át a Barlangfürdő gyermekmedencéjébe, mint elődje.

Miskolctapolcát nemcsak az emberek szeretik, hanem más élőlények is. Ismét újabb hódlakója van a parkban található tónak. Egészen beköltözésüktől fogva nyomon követtük a hódcsalád életét. Fordulatos történetük most folytatódik, ugyanis néhány hete, egész pontosan június 2-án, a Minap.hu egyik munkatársának sikerült levideóznia, hogy újra két megtermett hód vette birtokba a csónakázó tavon található szigetet. A környező fákon és bokrokon már látszik is a ténykedésük. 

Tél végén észlelték először a helyiek, hogy hód jelent meg Miskolctapolcán, de akkor még csak éjszakai felvételt sikerült készíteni róla. Az állat rendkívül kíváncsi volt, olyannyira, hogy tavasszal a Barlangfürdő egyik gyerekmedencéjét is meglátogatta. Szabadulási kísérlete közben komoly rongálást végzett a medencében. Végül a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának, a Miskolci Állatkertnek és a Mályi Madármentő Állomásnak a szakemberei közösen fogták be és áttelepítették a Hernád mellé. 

Korábban amennyire ritka volt, most annyira túlszaporodott a faj. Éppen ezért egyre több helyen ad ki az illetékes Kormányhivatal, a nemzeti parkkal egyeztetve engedélyt hódok befogására és áttelepítésére, kilövésére, vagy gátjuk elbontására. Befogásra a szaporodási időszakon kívül, október 1. és március 31. között adhatnak ki engedélyt. Az engedély kiadására a kérelemtől számítva 90 napja van a hatóságnak és magát a beavatkozást csak hozzáértő emberek végezhetik.

– A hódok alapvetően nyugis, de vadállatok és inkább éjszaka aktívak, ezért nappal nehezebb találkozni velük. Idővel hozzászokhatnak az emberi jelenléthez. Kizárólag akkor támadnak, ha fenyegetve érzik magukat. Viszont, mint a kontinens legnagyobb rágcsálói, tekintélyes méretekkel rendelkeznek. Akár 80-90 centiméteres testhosszuk, plusz 30-40 centiméteres farkuk lehet. A súlyuk pedig eléri a 30 kilogrammot. A fogaik nagyok, így támadás esetén komoly sérüléseket tudnak okozni – hangsúlyozta Czabán Dávid hódszakértő. 

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek