Gombászok: nagy izgalmak a gombfocisok első Miskolci Kupáján

Megosztás

Az izgalom nem maradt el a hagyományteremtő céllal megrendezett városi kupán, itt a bunda kizárva. A DVTK veresége után legalább valamilyen focigyőzelemnek örülhettek Miskolcon ezen a hétvégén is.

Első alkalommal rendezte meg a Miskolci Gombászok Gombfoci Egyesület a Miskolc Kupát szombaton a Gyarmati Dezső Általános Iskola aulájában. A programot Ignácz Dávid, Miskolc jegyzője nyitotta meg, aki beszédében a gombfoci hazai történetéről is szól.

– A játék maga a huszadik század elején alakult ki Magyarországon és párhuzamosan Brazíliában. Igazán a „nagy foci” népszerűségével együtt emelkedett a gombfocizók száma. A 60-as években adták ki a hivatalos szabálykönyvet, hiszen addigra igazi „népmozgalommá” vált a gombfocizás. Fiatalok és idősek ezrei foglalkoztak ezzel a sporttal az országban. Megannyi gyerek játszotta le előre az Európa- vagy világbajnokságok meccseit gombfocival. Az izgalom ugyanolyan igazi volt, mint a tévékészülékek előtt, a nagy meccseket nézve. Persze akkor már nem kabátgombokkal játszott senki, hanem fényképes, a játékosok nevét is feltüntető, színes, játék gombfoci csapatokkal – mondta.

A jegyző végül köszönetet mondott a szervezőknek azért, hogy nem hagyták feledésbe merülni ezt a sokaknak oly kedves játékot. „Nagyon örülök annak, hogy itt, nálunk, Miskolcon találkoznak most a hazai gombfoci-társadalom legjobbjai” – zárta.  A sportrendezvényen egyszerre húsz asztalon folyt a játék – ezt már Mágori László, a szervező egyesület alelnöke mondta el a Minap.hu számára.

– A kupa egyébként egy szerencsés véletlennek köszönhetően jött létre. Kocsis Péter, az egyesületünk elnöke, az egyesület megálmodója a közösségi médiában találkozott egy gombfocis csoporttal, ott jöttünk össze rövid idő alatt tízen, elkezdtünk együtt gyakorolni, edzeni, majd versenyekre járni. Mivel jól ment a dolog, úgy éreztük, szeretett városunk is otthont adhatna egy gombfoci kupának. Miután utánanéztünk, kiderült, hogy a dátum adott, mivel versenynaptárban ez az egy októberi hétvége volt szabad, így neki is láttunk a szervezésnek. Büszke vagyok arra, hogy hosszú ideje ez az első olyan nagyszabású verseny, ahol ilyen sokan, több mint negyvenen részt vettek – tette hozzá.

A megmérettetésen első helyen Baranyai Soma, a másodikon Mészáros Attila, harmadik helyen pedig Mihály Zoltán végzett.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek