Természet és művészet találkozása  – BOLDOGkisfalud Feszt Tokaj-hegyalja szívében

Megosztás

Irodalom, zene, színház és képzőművészet; kenu- és gyalogtúrák, bicikli- és futóversenyek, természetközeli programok – mindez egy helyen.  Fedezd fel a Tokaj-Hegyaljai borvidéket fesztiválprogramokon keresztül!

Amellett, hogy  aktív kikapcsolódás lehetőségeket kínálunk,  informatív, érdekes és fontos témákat feldolgozó előadásokkal (gyógynövények és felhasználásuk, madárvédelem), kiállításokkal (a borvidék természeti értékei) és borkóstolókkal igyekszünk változatossá tenni a programot.

Ilyen például a három hajós borkóstoló a Bodrogon, melyek során külön-külön hárslevelűk, pezsgők és “vörösök” lesznek a fedélzeten. A borokat Szabó Edit borszakíró, a borsmenta.hu főszerkesztője, a Borászok Barátja mutatja be.

A hajó a Bodrogon közlekedik. A programokra 10-10 fő jelentkezését várjuk, így már nem sok hely maradt… Jegyvásárlás a TIXA oldalán lehetséges.

Bor és irodalom kombinációjaként megtekintheti a közönség Závada Péter (író) és Luka Enikő (borász) kóstolóval egybekötött beszélgetését „Alkotás izgalma” címmel. Ungváry Krisztián (történész és borász) pedig közel 150 évet felölelő előadást és kóstolót tart a tokaj-hegyaljai borászati vállalkozások tündöklésével és kudarcaival kapcsolatban. Mindkét programra a TIXA oldalán lehet jegyet vásárolni, ide kattintva.

Mindemellett egy laza hangulatú, kóstolóval egybekötött kerekasztal beszélgetésre is sor kerül, ahol  tokaj-hegyaljai borászok mesélnek az ökológiai gazdálkodásról, a fenntarthatóságról, illetve a mindezt szem előtt tartva születő borokról. A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amelyet itt lehet megtenni.

Idén egy képzőművészeti kiállítássorozattal, az Art Kontrollal bővítettük a fesztivált, ahol fiatal, feltörekvő művészek kapnak lehetőséget, illetve már elismert alkotók művei is megtisztelik a fesztivált jelenlétükkel.

Három helyszínen festmények és grafikák, divattervezők és textilművészek, fotósok kiálltásait tekinthetik meg a látogatók, valamint kültéri szobrok és installációk lesznek még láthatóak, többek között az BKF alkotótáborok művei és Kozák Béla “Vascsodái”, azaz fémből készült szobrai.

2024-ben először lesz színházi előadás a fesztiválon. A Miskolci Nemzeti Színház színművésze, Fandl Ferenc két önálló produkcióval érkezik hozzánk: Jó Zsaru – Kihallgatószoba színházzal (Az eltűnt sztárfellépő esete) valamint Soóky László: A nagy (cseh)szlovákiai magyar forradalmi gulyásparti című előadásokat láthatja közönség a Zakator Vendégházban. Kisebb-nagyobb mértékben mindkét előadásba bekapcsolódhat a közönség is, a krimi esetében például nyomozóként.

A természet- és madárvédelem is fontos a számunkra. Bodrogkisfaludon és környékén számtalan gólyacsalád él, amelyhez kapcsolódóan tavaly létrejött Bodrogkeresztúrban a Gólyavédelmi Központ. A helyszín a fesztivál ideje alatt is várja a látogatókat, csütörtökön délután (június 27-én 15 órakor)pedig  az érdeklődők megtekinthetik  a gólyafiókák gyűrűzését Bodrogkeresztúrban.

Két előadáson is utazást tehetünk a gyógynövények birodalmába, a Kisfalucska Bisztróban. Csütörtökön és szombaton Szarvas Vera Etelka természetjáró biológus mesél, illetve tart bemutatót gyógynövények gyűjtéséről, felhasználásáról, továbbá egyszerű tippeket ad vegyszermentes tisztítószerek elkészítéséhez. Mindkét program ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Regisztráció a csütörtöki „Barangolás a gyógynövények birodalmában” című előadáshoz az alábbi oldalon lehetséges.

Regisztráció a szombati „Gyógynövények a háztartásban” című bemutató előadáshoz ide kattintva érhető el.

Természetvédelem a házunk körül mottóval a Zakator Vendégházban bemutatásra kerül az Élővilágbarát kert kiállítás is, melyben tanácsokat és tippeket kaphatunk otthonra. 

A fesztiválon a sport, az aktivitás is fontos szerepet kap. A miskolci Marathon Club Egyesülettel közösen megvalósuló „Kapj el, ha tudsz” biciklis és futó versenyeken túl túralehetőségeket is kínálunk. Pénteken (06.28.) és szombaton (06.29.) egy hosszabb és egy rövidebb kenutúrára invitáljuk vendégeinket a hazánkban, sőt Európában is egyedülálló természeti örökségünk területére, a Tisza és a Bodrog folyók által határolt Bodrogzugba. A túrák útvonala, kezdő kenusok számára is ideális gyakorlóterep.

Bővebb infó és jelentkezés az alábbi oldalon elérhető.

Pénteken (06.28.) reggel pedig gyalogtúra indul, ugyancsak a Bodrozugba. Az útvonal erdei, mocsári és vízi élőhelyek sokaságán vezet keresztül, amelynek során felfedezhetjük az itt élő növények és állatok világát.

Miután gyalogosan megcsodáltuk a Bodrogzug rejtelmeit, szombaton élmény kerékpártúrán vehetünk részt, Borút két keréken címmel.  A rövid túra 16 km-t, a hosszú 32 km-t tesz ki, Tarcal illetve Mád úticélokkal.

Bővebb infó és jelentkezés itt: https://boldogkisfaludfeszt.hu/borut-ketkereken/

FESZTIVÁLJEGYEK, BÉRLETEK, SÁTORJEGYEK és a KÍSÉRŐRENDEZVÉNYEK jegyei a TIXA felületén: https://tixa.hu/BOLDOG-kisfalud-feszt

A fesztivál holnapján elérhető a részletes program:

Boldogkisfaludfeszt – Június 27 – 30!

Bor, zene, boldogság… ez a BOLDOGkisfalud Feszt Tokaj-Hegyalja szívében, a Bodrog és a Zemplén ölelésében, Bodrogkisfaludon. Prémium borászatok, kézműves ..

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek