Huszonnyolc éves Hatira a Spider Mentőcsoport legismertebb megmentettje

Forrás: Lehoczki-Spider László Facebook oldala

Megosztás

Ki tudja hány ember életét mentették meg az évtizedek alatt a Spider Mentőcsoport tagjai? Mégis a leghíresebb közülük az a három éves kislány, akit az 1999-es törökországi földrengés után mentettek ki a romok alól. Nos, Hatira azóta felnőtt nő, férjhez ment és született egy kislánya. Lehoczki-Spider László nemrég köszöntötte 28. születésnapja alkalmából.

Borzasztó pusztítást végzett az 1999. augusztus 17-i földrengés, amely ugyan csak 37 másodpercig tartott, viszont erőssége elérte a Richter-skála szerinti 7,6-os szintet. A rosszul felépített házakat pillanatok alatt átjárhatatlan törmelékhalmazzá változtatta, így rengetegen rekedtek a romok alatt. A földrengés halálos áldozatainak száma akár harmincezer fölötti is lehetett, de a hivatalos tizenhétezer is elképesztő, ráadásul a török kormány egy egész napot várt a mentéssel, miközben a külföldi mentőalakulatokat is csak némi huzavona után engedte be.

A kis Hatira és Mancs. Örök barátság (Forrás: Lehoczki-Spider László Facebook oldala)

Így járt a miskolci Spider Special Rescue Team is, akik addigra már nemzetközileg elismertté váltak a speciális mentés területén. Hatira szerencséjére mégis megkezdhették a mentési munkálatokat. Az akkor 3 éves kislány nem kevesebb, mint 82 órát töltött a romok alatt, mire Mancs, a híres mentőkutya és gazdája Lehoczki László rátalált. Addigra már szinte mindenki feladta a mentést, és a romeltakarításra koncentráltak, hiszen a romok alatt rekedve ennyi ideig hamar elfogy az emberek levegője. Egyébként körülbelül ezzel a hihetetlen mentéssel ér véget a tíz éve elkészült, Mancs című film is. Sajnos az egykori speciális mentők tagjainak egy része között ellentétek alakultak ki.

Lehoczki-Spider László keserűen jegyzi meg Facebook bejegyzésében. „Bár úgy hallom, van pár ember, aki azt mondogatja ennyi idő után is, hogy nem is Mancs találta meg, de bizonyára ők ott voltak a több száz török ember (és magyar) között, akik végignézték a keresést, és végül a megtalálást és kiemelést is. Valószínűleg nem, hisz akkor ők még óvodába vagy kisiskolába jártak. De nem is számít.”

Hatira és megmentői (Forrás: Lehoczki-Spider László Facebook oldala)

Tavaly a törökországi Kocaelinek városában avatták fel a Szanyi Borbála alkotta miskolci Mancs mentőkutya szobrának másolatát a város egyik kisebb terén. A 2006-ban elhunyt Mancs előtt tisztelegve az eseményről tíz televízió adott hírt, és Novák Katalin (azóta lemondott) köztársasági elnök, valamint Tahir Büyükakin, a város polgármestere szónokolt.

Hatirával folyamatosan tartották és tartja a mentőcsapat a kapcsolatot, de diplomát is Magyarországon, a Debreceni Egyetemen szerzett, majd visszatért Törökországba, ahol családot alapított. Lehoczki-Spider László pedig a vasárnap lezajlott önkormányzati választáson, a kompenzációs listán jutott be a borsodi megyeszékhely képviselő-testületébe a Nép Pártján színeiben, a polgármesteri ambícióiról viszont le kellett mondania.

Fotók: Lehoczki László Official

Forrás: Lehoczki László Official, HVG, Wikipedia

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek