Miskolci pilóta a hazai rali trónján: ki ő és hogyan került oda?

Megosztás

Pályafutásuk első ORB-győzelmét éppen a csapat hazai futamán, Miskolcon aratták, ezzel pedig meg is érkeztek a bajnokság élmezőnyébe. De hogyan tudták megnyerni a Diósgyőr Ralit?

Azt a célt tűzte ki maga elé a Német Motorsport az idei szezont megelőzően, hogy az előző két idény negyedik helyezései után az év során sikerüljön felnőni a magyar bajnoki élmezőny szintjére, és képesek legyenek felvenni a rutinos versenytársak tempóját.

Német Gábor és Németh Gergely is tudta, hogy ez mennyire nehéz feladat, hiszen az élmezőnyben található versenyzők nagy tapasztalattal rendelkező, igazán gyors pilóták – de a páros a Diósgyőr Ralin teljesítette a megfogalmazott vágyat.

„Az év elején az volt a megbeszélt célunk, hogy közelebb kerüljünk az élmezőnyhöz, akár a futamgyőzelemért vívott harcba is becsatlakozzunk, vagy egy-egy szakaszgyőzelmet próbáljunk meg szerezni. Nagyon örülünk, hogy ez most a második futamon megvalósult” – kezdte az értékelést Német Gábor.

„Az RS Skodával először mentünk aszfalton, de nagyon jól éreztük magunkat benne. A tesztet főleg vízen tudtuk megtenni, ami nagyon hasznos volt, egyedül annyi kérdés maradt bennünk, hogy a száraz beálltások hogyan működnek majd élesben. Szerencsére a száradó körülmények között is nagyon kezes volt az autó, csak apró módosításokat kellett eszközölni a verseny során.”

A páros jól kezdett, és az első kör után az abszolút második helyről várhatta a folytatást – a nyirkos, nedves körülmények között a gumiválasztás is sokat számított, de ők nem hibáztak, így Turán Frigyesék mögött fordulhattak a második körre. Itt jött el a verseny egyik kulcsmomentuma: a mályinkai gyorsasági, amit közel tíz másodperces előnnyel nyertek meg – ezzel pályafutásuk első ORB-szakaszgyőzelmét aratták és át is vették a vezetést.

 „Az volt a terv, hogy megpróbálunk Mályinkán (amennyire lehet) sietni, mert a másik két pályán tudtuk, hogy nem lehet nagy különbséget kialakítani, igyekeztünk, hogy meccsben maradjunk, ne szakadjunk le Friciéktől. Ebből egy elég jó szakasz sült ki, nagyon jó lett az idő, bár volt egy kisebb kalandunk” – mondta Németh Gergely.

Ezek után vasárnap már ők rajtoltak elsőként, mint a futamot vezető kettős, majd az első két szakaszt meg is nyerték, amivel tizenegy másodperc fölé növelték az előnyüket – ám Bükkszentkereszten defektet kaptak, ami újra kiélezte a küzdelmet.

„Próbáltunk fegyelmezetten, de gyorsan autózni és Friciékre figyelve tartani az előnyünket. Jól kezdtünk, de sajnos Bükkszenten megütöttük a jobb első felnit, amitől defektet kaptunk. Szerencsére nem úszott el a verseny, mert lejöttünk defektes kerékkel is elég nagy tempóban, de azért jó pár másodpercet elveszítettünk, így izgalmas lett az utolsó kör” – tekintett vissza Gergő.

Ahol jött a második kulcspillanat: ezúttal is Mályinka, csak a másik irányban.

„Minimális előnnyel várhattuk az utolsó három szakaszt, és egy másfajta gumikeverék mellett döntöttünk, amihez a futóművet is átállítottuk, de már Borsodbóta elején magunkra ijesztettünk, és azonnal mondtam is, hogy ez a kombináció így nem fog működni. Három másodperc környékére csökkent az előnyünk, majd Mályinkán muszáj volt ismét némi kockázatot vállalnunk az eredmény érdekében és ennek köszönhetően sikerült megnyernünk a szakaszt, amivel megnyugtatóbb előnyt építettünk ki a power stage előtt. Ott már nem akartunk rizikózni, egy lendületes, de biztonsági autózással zártuk a versenyt, végül sikerült megnyerni az utolsó szakaszt, aminek hihetetlenül örültünk” – fogalmazott Gábor.

Minden összejött

Első szakaszgyőzelem, első élen töltött gyorsasági, első futamgyőzelem, első megnyert power stage – amit lehetett, azt kihozták a futamból ezen a hétvégén, és feliratkoztak az élmezőnybe.

„Szinte túl szép, hogy igaz legyen, igazi álomszerű hétvégét élhettünk át. Nagyon hálásak vagyunk a szurkolóknak, a barátoknak, a családunknak a támogatásért, a buzdításért, amit folyamatosan megkaptunk tőlük. Nagyon jól esett! Óriási dolog a futamgyőzelem, mindig is ez volt az álmunk, amire még egy lapáttal rátesz az, hogy számomra hazai környezetben értük ezt el” – mondott köszönetet Gábor.

A Német Motorsport számára a bajnokság június közepén a Mecsek Ralival folytatódik majd – ahova Gábor és Gergő a pontverseny második helyezettjeként utazhat el.

Kövessétek csapatunkat a Facebookon: https://www.facebook.com/NemetMotorsport

Német Gáborral a Formula Shakedownban készült egy értékelő interjú a futam után:

Formula Shakedown: Berobbant az élvonalba NÉMET GÁBOR

Német Gábor a magyar rali új futamgyőztese: őt kérdeztük arról, hogy hogyan sikerült megnyernie a Diósgyőr Ralit és hogy mi várható ezt követően. A műsor második felében pedig Vincze Ferenc segítségével értékeltük az ORB-szezon második versenyét. Summer Sport by AudioCoffee | https://www.audiocoffee.net/ Music promoted by https://www.chosic.com/free-music/all/ Creative Commons CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/…

Kapcsolódó cikkek