Árokásás közben súlyos sérülést okozott kollégájának a munkagéppel BAZ megyében

Megosztás

Nem szándékos támadásról van szó, hanem hihetetlen véletlenek összejátszásáról, de ettől még gondatlanság esete forog fenn. A Mezőkövesdi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt, aki az általa működtetett kotrógép kanalával árokásás közben megütötte az árokban dolgozó kollégáját.

A vádirat szerint a vádlott 2023. június közepén dél körüli időpontban, egy borsodi település utcájában minikotrógéppel egy 130 cm mélységű árkot ásott ki. A gép kanala azonban elszakította a nyomás alatt lévő 25 mm átmérőjű műanyag vízbekötő csövet – közölte szerkesztőségünkkel a BAZ megyei főügyészség.

A vádlottal együtt dolgozó férfi bement a munkaárokba, és amíg a vádlott hátratolatott a műanyag csövet megtörve a szolgáltató helyszínre érkezéséig ideiglenesen igyekezett megszüntetni a vízfolyást. A csövet mozgatta, hogy el tudja hajtani, azonban a nyomás alatt lévő cső szabad végéből a munkagép vezetőfülkéjébe spriccelt a víz. A vádlott ösztönös mozdulattal elhajolt a vízsugár elől, de eközben kezével megnyomta a fordítókart, az akaratlan indítás miatt a minikotró kanala könyöktájékon megütötte a sértettet és az árok falához lökte. 

A sértett a baleset következtében 8 napon túli sérüléseket szenvedett el.

A vádlott megszegte azon jogszabályi előírásokat, miszerint a munkaeszköz indításakor biztosítania kell, hogy a veszélyes térben tartózkodó munkavállaló elhagyhassa a helyszínt, a gép mozgatásának megkezdése előtt hangjelzéssel kell figyelmeztetni a hatókörzetében tartózkodókat, illetőleg a munkáját köteles úgy végezni, hogy saját és mások testi épségét ne veszélyeztesse.

Az ügyészség a büntetlen előéletű vádlottal szemben tárgyalás mellőzésével büntetővégzésben próbára bocsátást indítványozott.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek