Választások Miskolcon: ők a 2. kerület jelöltjei

Megosztás

Már csak pár nap van hátra a választásokig, így itt az ideje, hogy a Borsod24 cikksorozatban mutassa be a különböző városrészek önkormányzati képviselőjelöltjeit. A jelenleg tapasztalható politikai helyzetben kijelenthető, hogy a Martinkertvárost és Szirmát magába foglaló 2-es számú választókerületben kifejezetten kiélezett küzdelem várható.

A választókerület érdekessége, hogy a három legesélyesebb jelölt mindegyike hölgy. Az Összefogás Miskolcért (Lokálpatrióta Demokratikus Egyesület, MSZP, LMP, DK, PÁRBESZÉD) Hanyu Hajnalkát, a Fidesz-KDNP Czinkné Sztán Anikót, a SZIVE-Jobbik-Momentum pedig, Cseléné Figula Edinát, a jelenlegi képviselőt indítja, így nagy biztonsággal kijelenthetjük, hogy a következő ö évben egy hölgy fogja képviselni a városrész lakosait a megyeszékhely önkormányzatában.

A körzetben az Összefogás Miskolcért szövetség (MSZP, DK, LMP, Párbeszéd) színeiben Hanyu Hajnalka száll harcba a képviselői helyért. A hölgy bemutatkozásából kiderül, hogy Miskolcon született és iskoláit is itt végezte. Két gyermek édesanyja. Korábban pszichológiai tanulmányokat is folytatott, ami tovább erősítette benne az empátiát. Ezeknek az ismereteknek és készségeknek munkája során is hasznát veszi, mert egy multinacionális vállalat értékesítési vezetőjeként egyszerre több szempontot mérlegelve kell döntéseket hoznia. A rendelkezésünkre álló információkból azt is megtudhatjuk, hogy a jelölt életében mindig is fontos szerepet játszott a helyi közösségek képviselete és támogatása. Kiemelten fontosnak tartja a környezet és a természet védelmét, mivel élhető és egészséges jövőt szeretne gyermekeinek.

A választókerületi térkép segítségével megtekintheti, hogy pontosan mely utcák tartoznak Miskolc 2-es számú önkormányzati választókerületébe

Álláspontja szerint a döntéseket helyben kell meghozni, ezért támogatja, hogy Miskolcon újra felélesszék a részönkormányzatokat, melyeknek lényege, hogy a városrész lakói közösen dönthetnek arról, hogy milyen beruházások és fejlesztések valósuljanak meg az adott területen.

A kormánypártok Czinkné Aztán Anikót indítják a városrészben önkormányzati képviselőként. A Borsod24 a többi szervezethez hasonlóan a Fideszt is megkereste, hogy küldjék el jelöltjük bemutatkozó anyagát, de a kormánypártok nem reagáltak levelünkre. Korábban annyit tudtunk meg a hölgyről, hogy tíz évet töltött a közigazgatásban, az elmúlt 20 évben pedig a saját vállalkozását vezeti.

Az is ismert a jelölttel kapcsolatban, hogy a Kriza-korszakban a Miskolci Turisztikai Kft. ügyvezetője volt, majd 2012-ben a nehéz gazdasági helyzetben lévő vállalat vezetőjeként másfél millió forintos év végi jutalmat kapott, ami közfelháborodást váltott ki. A karrierje azonban röviddel ezt követően véget ért a cég élén, 2013-ban ellentmondásos körülmények között menesztették. Arról is a sajtóból értesült, hogy már nem ő vezeti a Miskolci Turisztikai Kft-t.

A városrészben a jelenlegi képviselőt, Cseléné Figula Edinát indítja a Jobbik, a Momentum és a SZIVE. A hölgy 2019-ben teljes ellenzéki összefogással megnyerte a körzetet, de idén nehezebb dolga lesz, ha újrázna, hiszen mindkét komoly ellenfelét erős szervezetek támogatják. Esélyeit javíthatja azonban, hogy már 2018-óta tagja az önkormányzatnak, mivel a Jobbik listájáról bekerült a közgyűlésbe. (A párt akkori elnöke, Jakab Péter parlamenti mandátumot szerzett az országgyűlési választáson, az ő helyét örökölte.) Ezt megelőzően a Jobbik szervezője volt a városrészben, így a közéletben már tíz éve aktív. Képviselőjelölti bemutatkozásában kiemelte, hogy: “most is minden erőmmel azon munkálkodom, hogy a lehető legtöbbet elérjem a körzetemben, olyan feladatok megvalósításával, ami az itt élők mindennapját szebbé teheti.”

A három választókerületben megméretteti még magát a Fölföldi Boldizsár, aki a Jakab Péter vezette Nép Pártján színeiben indul. A fiatalember korábbi közéleti szerepvállalásáról nem találtunk információt, Facebook-oldaláról annyi derült ki, hogy a Földes Ferenc Gimnáziumban végzett és a Miskolci Egyetemen szerzett diplomát. Azt is csak online elérhető információk alapján annyit tudunk meg róla, hogy régész, és a Hermann Ottó Múzeum munkatársa. A pártjától érkezett tájékoztatás szerint így mutatkozott be: „Igazi lokálpatriótának vallom magam. A mai napig kutatom Miskolc múltját, jelenét és jövőjét. Felelősségünk, hogy milyen várost hagyunk hátra gyermekeink számára…. Aki Szirmán és Martinkertvárosban él, tudja, hogy az utak állapota helyenként katasztrofális, a csapadékvíz elvezetéssel együtt. Baj van a tömegközlekedéssel és a szolgáltatásokhoz való hozzáféréssel. Ha megszüntetjük a városházán a politikusi álláshalmozást, ha nem herdáljuk el a város vagyonát, ahogy az az elmúlt években történt, elindulhatnak végre az elmaradt beruházások.”

A legtöbb körzethez hasonlóan, a 2-es számú választókerületben is indít jelöltet a szélsőjobboldali Mi Hazánk Mozgalom. A párt képviselőjelöltje Bári Norbert, aki 38 éves, villanyszerelő vállalkozást folytat. Két éve, 2022-ben csatlakozott a Mi Hazánk Mozgalomhoz, és most, miskolci képviselőjelöltként az a célja, hogy a várost a fejlődés útján segítse, mely nemcsak szóban, hanem tettekben is megmutatkozik. Bemutatkozó anyaga szerint törekszik a tökéletes és precíz munkavégzésre, szívesen segít az embereknek, az emberek érdekét mindig szem előtt tartja. „Amennyiben bizalmat szavaznak nekem, szeretnék segíteni a közutak, járdák rendbetételében. Nagyon fontos lenne a Martinkertváros és Szirma közötti útszakasz felújítása. A település arculati elemeinek fejlesztése is fontos számomra, hogy hatékonyabb legyen a tájékoztatás illetve információ áramlás a polgárok felé” – olvasható a programjában.

Miskolc keleti, kertvárosi részének öt hivatalos jelöltje mellett eredetileg még két szervezet szeretett volna képviselői aspiránst állítani, de sem a Magyar Kétfarkú Kutya Párt színeiben induló Czibik Ádám, sem a Magyar Munkáspárt tagja, Orsós Gyula nem tudta összeszedni a szükséges ajánlásokat.

Fotó forrása: valasztas.hu

Amint megírtuk, a Munkáspárt jelöltjeinek ajánlásgyűjtése egy tragikus haláleset miatt abbamaradt, a Kutyapártosok pedig visszaléptek a jelöltségtől. A választókerületben Orsós Gyula és Czibik Ádám indult volna a színeikben, így egyik szervezetet se találják meg a miskolci második választókerületben az önkormányzati szavazólapokon.

Ha kíváncsi Miskolc többi választókerületének képviselőjelöltjeire is, itt találja meg őket.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek