Így illeszthető be egy pergola a kertbe

Megosztás

A pergolák elsősorban árnyékolásra szolgálnak, viszont esztétikailag és használhatóság szempontjából is jelentős szerepet kapnak a kerttervezésben. Különböző stílusú kertekbe és házakhoz, más-más szerkezetek passzolnak. Legyen szó mediterrán kertekről vagy modern, minimál stílusú épületekről, amihez alkalmazkodni kell, meg fogjuk találni a számunkra ideális megoldást.

Természetközeli színek és anyagok a mediterrán kertekbe

A mediterrán kertekre jellemző a természetesség és a bensőségesség. A pergola terasz ebben a stílusban gyakran kap rusztikus fa elemeket vagy kőpilléreket, melyek tökéletesen illeszkednek az olajfák, levendulák és egyéb földközi tengeri növények közé. A pergolák alatt elhelyezhetünk kőből készült padokat vagy egy kiadós méretű étkezőasztalt, amely a családi és baráti összejövetelek központja lesz. Növények telepítésével is fokozhatjuk a mediterrán hangulatot, figyelve arra, hogy a tartószerkezet ne sérüljön, ültethetünk borostyánt vagy egy nagy kaspóba leandert.

Modern minimalista kertekbe fémes anyagok

A minimalista kertekben a pergola általában egyszerűbb, letisztult vonalvezetéssel bír. Az anyaghasználat modern és tartós, például acél, alumínium vagy kezelt faanyagok, amelyek időjárásállóságukkal és minimál karbantartási igényükkel tűnnek ki. A modern pergolákba gyakran integrálnak világítást, vagy akár hangrendszereket is, amelyekkel az esti grillezések, beszélgetések hangulatát tudjuk fokozni.

A pergola mint térrendező elem

A pergolák többek mint puszta dekorációs elemek, rendkívül fontos szerepet játszanak a térformálásban. Segítségükkel kijelölhetők a kerten belüli különböző funkciókat szolgáló terek, például lehet a pergola alatt az étkezés, pihenés vagy szórakozás helye. Ha tehetjük, akkor ne is válasszuk szét ezeket, hanem teremtsünk a pergolánk alá multifunkcionális teret, ahol a család vagy a barátok kényelmesen összegyűlhetnek.

A pergola köré ültethetünk különféle növényeket, amelyek nemcsak szépítik a környezetet, de árnyékot is biztosítanak. A növényeket a kertünk adottságainak megfelelően válasszuk ki, vagy kérjük kertész segítségét, hogy biztosan sokáig gyönyörködhessünk bennük.

Arról se feledkezzünk meg, hogy pergolák nem csak árnyékot és remek közösségi teret biztosítanak, hanem értéket is adnak otthonunkhoz és lehetőséget teremtenek a kertünk kreatív és praktikus kihasználására. A megfelelő tervezéssel és kivitelezéssel a pergola a kertünk kiemelt ékköve lehet.

Kapcsolódó cikkek