Egy elrejtett kormányrendelet – továbbdurvul a könyvfóliázás?

Könyvesbolt a Szinva Parkban. Mit szabad árulni? Forrás: szinvapark.hu.

Megosztás

Egy birtokunkba jutott dokumentumból derül ki, hogy módosították a fogyasztóvédelemmel összefüggő kormányrendeletet. További korlátozást vezetnek be a nem megváltoztatását vagy a homoszexualitást ábrázoló, és bármilyen szexualitást megjelenítő könyvekkel kapcsolatban. A Líra könyvesboltjaiban egy központi listába kell gyűjteni az ilyen kiadványokat. Megkérdeztük őket és néhány más borsodi könyvesboltot, mit tudnak erről, és az eddigi fóliázásról mi a vásárlók és szerzők véleménye?

2024. április 24-én jelent meg a Magyar Közlönyben „a fogyasztóvédelemmel összefüggő kormányrendeletek módosításáról” szóló 93/2024. kormányrendelet, amely megváltoztatja a könyvek/kiadványok kereskedelmi kezelésének gyakorlatát. A változás a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását vagy a homoszexualitást, mint tartalmilag meghatározó elemet ábrázoló és a bármilyen szexualitást, mint tartalmilag meghatározó elemet közvetlenül vagy naturálisan, vagy öncélúan megjelenítő műveket érinti.

A Líra könyvesboltok teljes készletét át kellene vizsgálni, és listázni a műveket a következő kritériumok alapján: „Meghatározó eleme-e a könyvnek a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérésnek, a nem megváltoztatásának vagy a homoszexualitásnak a megjelenítése vagy népszerűsítése? Meghatározó eleme-e a könyvnek a szexualitás közvetlen, naturális vagy öncélú ábrázolása, megjelenítése? A kiadvány kialakítása, külseje vagy csomagolása jól látható módon a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását vagy a homoszexualitást jeleníti meg vagy a szexualitást közvetlenül, naturálisan vagy öncélúan ábrázolja? Gyermekeknek szóló kiadvány?”

A legmegengedőbb esetben is a boltban csak elkülönítve és egyedi, zárt csomagolásban tarthatók.

Meg akarják mondani, mit olvashatunk? (forrás: fashion.hu)

Sok borsodi könyvesboltot megkérdeztünk, de alig páran mertek nyilatkozni. A miskolci Géniusz Könyvesboltban már tudnak az új módosításról. A fóliázásról változó volt a vásárlók véleménye. Egyesek örültek a cenzúrának, még mások feleslegesnek tartották azt. A Centrum Könyvesbolt egy munkatársa még nem hallott a változtatásokról, de nem ért egyet a könyvek fóliázásával, mivel az ilyen tartalmakat bárhol meg lehet nézni. Van néhány ifjúsági kiadványuk, amelyiket így árulják.

A kazincbarcikai Álomgyár Könyvesboltban tudnak a szigorításokról és muszáj alkalmazkodniuk, de a vevőik az eddigi fóliázást is megértették. A sárospataki hild téri könyvesbolt tulajdonosa még nem tudott a fogyasztóvédelmi törvény változásairól. Mint mondja, egy városban egy könyvesbolt is sok, mivel sok az online vásárlás. Régebben a kis könyvesboltok a tankönyvszállításból finanszírozták magukat, mert csak könyvet árulni veszteséges, ha már egy alkalmazottat is felvesznek.

Régebben a felesége foglalkozott a könyvesbolttal és ő már csak hagyományból viszi a boltot, a gyógynövényboltja mellett. A gyermekvédelmi törvénynél sem határozták meg igazán melyiket kell fóliázni, de nem biztos, hogy egy kereskedőt rá lehet kényszeríteni arra, hogy minden megjelenő könyvet elolvasson. Ha könyvlistát küldenének még megoldható volna. Ráadásul a szexualitás a felnőtt irodalom negyedében valahol jelen van.

Bérczes Anna, a Líra Könyv Zrt. marketingvezetője válaszolt a könyvesbolthálózat nevében. Az olvasás és a kereskedelem szabadságának nagyfokú sérelme miatt általánosságban továbbra is igen károsnak tartják a jogszabályt. Egy kereskedő azonban akkor is jogkövető, ha nem ért egyet egy adott jogszabállyal, – feltéve, ha az világos, egyértelmű, és végrehajtható. A jelenlegi módosítás egyrészt a könyvszakma által jelzett értelemzavaró hibák egy részének kijavítása, másik része a jogszabály hatályának némi szűkítését jelenti. Innentől csak azokat a könyveket büntetik, amelyeknek meghatározó része jeleníti meg a homoszexualitást, a nemváltást vagy az öncélú szexet.

Az Esti mesék lázadó lányoknak című könyv, amiért két büntetést is kiszabtak rájuk, például száz történetből egyben meséli el egy nemváltó lány esetét. A jövőben ennek forgalmazásáért tehát nem járhat büntetés. A jogszabály számos homályos, értelmezhetetlen része azonban továbbra is benne maradt a szövegben, így például továbbra sem tudják, mit jelent a homoszexualitás “megjelenítése”, és mitől öncélú a szexualitás – vázolja fel a marketingvezető.

A törvény célja és értelme kezdettől kívül esik a könyvszakmai, olvasásszociológiai vagy piaci kompetenciákon, a politikai szempontokat pedig nem kívánják értelmezni. A Líra Könyv Zrt. tapasztalatai alapján az olvasók, a szerzők és a könyvesbolti vásárlók elsöprő többségét elszomorítja és aggodalommal tölti el a jogszabály. Rengeteg ilyen visszajelzést kaptak.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Fotó: szinvapark.hu.

Kapcsolódó cikkek