Ilyen volt a döbbenetes hóhelyzet 1987 telén Miskolcon – videó

Megosztás

Aki élt már akkor, egészen biztos, hogy van valamilyen emléke arról a rekordhavazásról, amit 1987 januárjában élt át Magyarország lakossága. Miskolc sem volt könnyű helyzetben, a helyi közlekedés akadozott, sok helyen teljesen meg is bénult, de a BAZ megyei kistelepülések közül többet is teljesen elzárt a hófúvás és a hihetetlenül nagy mennyiségű téli csapadék.

1986-87 tele több szempontból is történelmi időjárást hozott. Január 10-én, egy dél-délnyugat felől érkező mediterrán ciklonnak köszönhetően intenzív csapadékzóna érte el a Kárpát-medencét, ehhez pedig viharos széllel kísért sarkvidéki eredetű, rendkívül hideg levegő társult.

A kettő azt eredményezte, hogy a késő esti órákban az orkánerejű szél által épített hótorlaszok miatt már komoly fennakadások kezdtek kialakulni az ország közlekedésében. A Kisalföldön óránkénti 100 kilométeres erősségű szelet mértek, de az ország többi részén sem adta alább 70-80 km/h-nál. A hó pedig egyre csak szakadt, így másnapra számos települést hatalmas, helyenként több méter magas hófal zárt el a külvilágtól, ezek között rengeteg BAZ megyei település is volt.

Délutánra a helyzet fokozódott, és katasztrofálissá vált. Több ezer gépjármű akadt el a hóban, számos települést teljesen elzárt a havazás a külvilágtól. A jégpályává vált utakon az autókat menteni igyekvő hókotrók is a tél fogságába estek, így végül a Magyar Néphadsereg lánctalpas harcjárműveit kellett bevetni.

A fővárosban -17 fokot mértek, január 12-ére pedig 20-40 centis hóréteg takarta be az országot. Iskolai szünetet rendeltek el, több munkahely megközelíthetetlenné vált. A tömegközlekedés országszerte megbénult.

A legrosszabb helyzetben a vidéki kistelepülések voltak, némelyik már 1-2 nap után élelmiszer- és fűtőanyaghiánnyal küzdött. A hernyótalpas járművekkel igyekezte a kormány orvosolni a problémát.

Hogy milyen volt helyi szinten a hóhelyzet Miskolcon? IDE KATTINTVA tekinthet meg erről egy rövid videót.

Az alábbi Youtube-videóban pedig az első 12 perc, ami a hóhelyzetről szól, ha a fentebbi hivatkozás nem működne.

No Title

Uploaded by None on 2018-05-12.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek