A miskolci Herman Ottó lehet az év hazai múzeuma

Megosztás

Idén akár a miskolci Herman Ottó Múzeum is elhódíthatja az év hazai múzeuma címet, hiszen jelölti státuszba lépett a pályázatuk az „Év Múzeuma 2024” kiíráson.

Az elmúlt időszakban számos fejlesztés zajlott az idén 125. évfordulóját ünneplő Herman Ottó Múzeumban. A Miskolc Érted Fejlődik program keretében megvalósult fejlesztésekről korábban mi is beszámoltunk, ezekről itt olvashat bővebben. Hamarosan pedig a múzeum új képtárát is átadják majd.

De ugyancsak ismeretes: az intézmény Tímármalom utcai épületében idén januárban megnyílt az a Régészeti Látványtár, ami egyedülálló tárlatával és múzeumpedagógiai foglalkozásaival rengeteg látogatót vonz azóta is. 

Egészen különleges a kiállításnak a kibontása és a tartalma: több mint kétezer tárggyal mutatják be a rézkortól a kora újkorig terjedő időszakot, az érdeklődők a megye régészetét tekinthetik át – idézte fel a Miskolc Televízió stábjának a múzeum igazgatója.

Így csodálhatjuk hát meg éppenséggel Móra Ferenc decis üvegpoharát, amelyből miskolci barátai társaságában borozgatott az Avason – vagy a kora újkori Magyarország egyik legfurmányosabb maffiabűnügyének leleteit, az ötszáz éves múltra visszatekintő csorbakői pénzhamisító műhely pénzérméit.

Az Év Múzeuma díjat minden évben kiosztják az ország múzeumai között. A Herman Ottó Múzeum utoljára 2000-ben nyerte el az elismerést.

Szolyák Péter a tárolókban egymás mellett sorakozó értékes leletek kapcsán kifejtette: a kiállítás arra a kérdésre ad választ, hogy miként kerül egy műtárgy a földből a vitrinbe.

Az elmúlt év fejlesztései tehát – húzta alá a múzeumigazgató – így jó esélyt adnak arra, hogy ismét a szakmai élvonalba kerüljön a miskolci intézmény. Hozzátette: a múzeum úgy döntött, a tárlatot idén az Év Kiállítása Díjra is benevezik. 

A pályázat zsűrije a miskolci intézményt az elkövetkező három hétben személyesen is felkeresi majd. A díjat május 25-én a Múzeumok Majálisán, a Magyar Nemzeti Múzeumban vehetik át a kategóriák győztesei.

Nyitóképünkön a Herman Ottó Múzeum történelmi, Papszer utcai épülete, amely jelenleg üresen életveszélyes állapotban várja, hogy pénzt biztosítsanak a felújítására.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek