Virágba borul a költészet Borsod-Abaúj-Zemplén megye több pontján

József Attila közkedvelt lillafüredi szobra. Forrás: index.hu

Megosztás

Immár hatvan éve ünnepeljük a költészet napját a tragikus sorsú költőzseni, József Attila születésnapján, április 11-én. E napon talán az átlagnál többen állnak meg egy pillanatra és hallgatnak meg, olvasnak el egy-egy költeményt, de a borsodi kulturális intézmények és szervezetek is megannyi nívós programmal örvendeztetik meg a verskedvelők szívét.

A költészet napja tiszteletére, valamint Váci Mihály születésének századik és Radnóti Miklós halálának nyolcvanadik évfordulójára emlékezve írt ki több korcsoportban szavalóversenyt a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. kilenc órától, a miskolci Művészetek Házába.

A miskolci II. Rákóczi Ferenc Könyvtár tizenegy órakor emlékezik meg a lillafüredi Költészet teraszánál, az Óda-táblánál. Veres Pál, a város polgármesterének köszöntője után Antal Balázs író, költő, irodalomtörténész mond ünnepi beszédet. Az ünnepség fontos szerepet kapnak a Fazekas Utcai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, a Földes Ferenc Gimnázium, valamint a Hámori Waldorf Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói. Itt derül fény arra is, ki nyerte el az idei év ódaköltője címet.

Amiért verset olvasni érdemes. Forrás: Irodalom- Birodalom Facebook csoport

A programok nem mondanak csütörtököt április 11-én, pénteken és szombaton sem maradunk versek nélkül. Hernádkakon, a Vidám Páva Tompa Mihály Kultúrkert és Alkotóházban 2024. április 12-én, pénteken tizenhárom órától rendeznek költészet napi megemlékezést. Tompa Mihály Hernádkakon írt verseiből a SPriNt Tanoda tanulói adnak elő. Hangfelvételről közreműködik a Körömvirág együttes Tompa Mihály: Postadal című megzenésített versével.

Ugyancsak pénteken, délután fél öttől a II. Rákóczi Ferenc Könyvtárban, a januárban, hetvenegy éves korában elhunyt Csorba Piroska költő-íróra emlékeznek. A Magyar Írószövetség Észak-magyarországi Csoportja közreműködésével versek és novellák hangzanak el az életművéből.

Szombaton tizenegy órától a Spanyolnátha Művészeti Folyóirat és a Vidám Pávai Művészeti Értéktár szervezésében tartott költészet napi megemlékezésen Vass Tibor, miskolci születésű, József Attila-díjas költő mond köszöntőt a berekfürdői köztemetőben, Körmendi Lajos író, költő síremlékénél. Emlékbeszédet mond Dr. Bartha Júlia orientalista, etnográfus, műfordító.

Források: muhamiskolc.hu, II. Rákóczi Ferenc Könyvtár Miskolc, Vass Tibor költő.

Fotó: index.hu, Irodalom- Birodalom Facebook csoport

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek