Teljesen megváltozik a forgalmi vizsga Miskolcon, rengetegen tiltakoznak

Megosztás

Olyan változást iktattak be az útvonalak terén Miskolcon, hogy borítékolhatóan sokkal több lesz a bukás a forgalmi vizsgákon. A gépjárműoktatók nagy része tiltakozik, ráadásul a változtatást egyáltalán nem Miskolcon döntötték el.

Hat helyett huszonöt útvonal! Miskolcon korábban 6 vizsgaútvonalon lehetett B-kategóriás jogosítvány megszerzéséhez letenni a forgalmi vizsgát, de ez idén tavasszal megváltozott. A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont Nonprofit Kft. (KAV) március közepétől országos bővítést vezetett be. A borsodi megyeszékhelyen 25-re növelte a vizsgaútvonalak számát – tudtuk meg Mihály Zsolttól, a Turbócsiga Autósiskola vezetőjétől, aki petíciót indított a bővítés miatt. A jelenleg országszerte érvényes vizsgaútvonalakat az Építési és Közlekedési Minisztérium Közlekedési Hatósága tette közzé a honlapján.

– Körülbelül harminc éve vagyok gépjárművezető szakoktató Borsod-Abaúj-Zemplénben. Tapasztalataim alapján a B-kategóriás jogosítvány megszerzéséhez kötelezően előírt 29 gyakorlati óra alatt a tanulóknak esélye sincs, hogy akár egyetlen egyszer is bejárjanak huszonöt vizsgaútvonalat – nyilatkozta a Minap.hu szerkesztőjének Mihály Zsolt. 

Elmondta azt is, hogy így valószínűleg több lesz a sikertelen forgalmi vizsga, mivel helyismeret hiányában még egy gyakorlott sofőrnek is nehezebb a dolga, nemhogy egy kezdőnek. Hozzátette, hogy azoknak a tanulóknak pedig, akik szeretnének minden vizsgaútvonalon végighaladni a gyakorlás során, eleve pótórákat kell majd venniük. Összegezte, hogy mindez feltételezhetően azt fogja eredményezni, hogy sokan inkább elmennek majd más olyan környező városokba tanulni, illetve vizsgázni, ahol jóval kevesebb a vizsgaútvonal. 

 – A lakosságszámhoz mérten is aránytalannak és diszkriminatívnak érzem ezt a magas vizsgaútvonalszámot Miskolcon, azzal összehasonlításban, hogy például Budapest több kiindulási helyén mindössze nyolc-kilenc vizsgaútvonal van. Ha azt akarták volna elérni a bővítéssel, hogy az emberek jobban vezessenek Miskolcon, akkor nem a vizsgaútvonalak számát, hanem a kötelező óraszámot kellett volna megnövelniük – vélekedett. 

– Ráadásul a döntéséről a KAV vezetősége előzetesen nem egyeztetett velünk, gépjárművezető szakoktatókkal. A szakmában nincs igazán érdekképviselet, ezért is döntöttem a petíció elindítása mellett. Amennyiben sikerülne ötszáz aláírást összegyűjteni, akár elvinném a bíróságig is az ügyet, hiszen az esélyegyenlőség biztosítása törvényi előírás – jelentette ki Mihály Zsolt. Mi örülünk ennek a hirtelen bevezetett változtatásnak?

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek