Alig négy év alatt 70 ezerrel lett drágább megszerezni a jogosítványt Magyarországon

Megosztás

Mint tudjuk, a Fidesz szerint szinte nincs is infláció… csak veszettül drágul minden évek óta. Igencsak mélyen zsebbe kell nyúlni egy jogsiért.

Nemsokára még ennél is drágább lesz a képzés az autósiskolák szövetségének elnöke szerint.

Egyetlen év alatt 10 százalékkal emelkedett a személygépjármű-­vezetői tanfolyamok ára – írja a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai nyomán a Világgazdaság. A KSH friss statisztikái szerint egy átlagos tanfolyam ára augusztusban 235 050 forintba került, míg tavaly augusztusban 212 500 forintba. Négy éve még 166 200 forint volt a tanfolyam ára.

A magas költségek okai között kiemelik a rendkívül gyors ütemben növekvő üzemanyagárakat, de a kiemelkedő kereslet is hajtja a drágulást. A koronavírus-járvány is éreztette hatását az autósiskolákban, a lezárások ugyanis bevételkiesést okoztak ezeknél a vállalkozásoknál is.

Tovább fog emelkedni az ár, hiszen a pénzromlás mindenkit kísért, ráadásul az iskolák az újabb és újabb terheket kénytelenek továbbhárítani

– idézi a lap Böröcz Mátyást, a Magyar Autósiskolák Szövetségének (MAISZ) elnökét. Böröcz szerint nehézkes az oktatók képzése a szabályozás miatt, miközben a digitalizált folyamatos jelentési kötelezettség miatt sok idős oktató elhagyja a pályát. Kiemelte azt is, hogy a kisvállalkozók adózásának változásai miatt is feldarabolódott sok autósiskola.

A vezetési órák átlagos ára 5 és 10 ezer forint között mozog. (Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek