Ön mire költene 40 millió forintot Miskolcon?

részvételi költségvetés

Megosztás

Idén is lesz részvételi költségvetés Miskolcon, immár harmadik alkalommal. Ezúttal szintet lépett a támogatási keret is, majdnem háromszor annyi pénzt, 40 millió forintot lehet elkölteni.

A Miskolci Részvételi Költségvetés lényege, hogy helyiek dönthetnek olyan ötletek megvalósításáról, amit civilek akarnak megvalósítani a városban. A demokratikus folyamat első fázisa az ötletelés, amikor a pályázók ötleteit befogadja a lebonyolító Részvételi Iroda.

Március 1. óta már tart az ötletelés és egészen május 31-ig nyújthatnak be javaslatokat a 16 éven felüli miskolci lakosok, akiknek van arról elképzelésük, hogy mitől lehetne élhetőbbé tenni a várost.

Ezt követően szakemberek vizsgálják meg, megvalósítható-e az adott ötlet, illetve annak mekkora a becsült költsége. Ha egy ötlet átmegy ezeken a szűrőkön, júniustól a Részvételi Tanács tovább szűkíti az ötleteket, a végén a tavalyi gyakorlathoz hasonlóan 45 marad, ezek közül választhatják majd ki a miskolciak július 1. és szeptember 30. között, melyiket támogatják – összesen 40 millió forint értékben.

A Részvételi Tanácsba is lehet már jelentkezni, mely végül 10 ötletbeküldőből és 10 érdeklődőből áll majd, az ő munkájukat segítik a Polgármesteri Hivatal munkatársai külsős szakértőként.

Az ötleteket – melyek nem valami megjavítására vonatkoznak, hanem valami új létrehozására, esetleg fejlesztésére – három kategóriában lehet benyújtani

  • A Zöldülő Miskolc témában olyan fejlesztési tippeket várnak, melyek egészségesebbé, fenntarthatóbbá, természetközelibbé tennék Miskolcot.
  • A Támogató Miskolc címszó alatt a társadalmi különbségek csökkentésére, a hátrányos helyzetben élő csoportok számára nyújtandó segítségadásra lehet ötleteket beküldeni.
  • A Közös tereink nevű projektek pedig a miskolciak számára elérhető terek átalakítására mozgóstanának, ahol bátran lehet új programokat, tárgyakat, funkciókat megnevezni köztereinkre.

Az ötleteket online is be lehet nyújtani, de a Miskolc-szerte fellelhető Részvételi Pontokon is pályázhatnak a városért tenni akarók.

Tavaly egyébként közös pizzázásra várta az önkormányzat az érdeklődőket, és ahol arról tanakodtak, hogyan lehetne a költségvetés részleteit kidolgozni.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek