Munkásszálló épül Miskolcon, januárban adják át

Wellby munkásszálló

Megosztás

A Facebookon láttuk megosztva azt a képet, amin az Avas II. közelében a Fűtőmű mellett egy kerítésen lóg egy molinó, ami azt hirdeti, hogy ott munkavállalói lakópark épül. Utánajártunk, mit is jelent ez.

A molinón szereplő információk szerint a Wellby House nevű cég áll a projekt mögött, akik munkavállalóknak építenek szállásokat 6 megyében, segítve az országon belüli munkavállalói mobilitást, valamint a harmadik országból érkező vendégmunkások elszállásolását. Épül szállás Szolnokon, Tiszaújvárosban, Tatabányán ,Esztergomban, Oroszlányban és Miskolcon is.

Tóth Olivér, a kft. értékesítési és marketingvezetőjével beszéltünk, aki elmondta, hogy weboldalukon a beruházásról minden információ megtalálható. A munkavállalói lakópark elnevezés nem véletlen, mert ha munkásszállót írnak, akkor az emberek nagyon másra asszociálnak, a szónak van egy pejoratív konnotációja. “A munkásszálló szóról sokak fejében egy üres szoba jelenik meg, benne a földre helyezett matraccal, egy székkel és egy asztallal. Pedig szó nincs erről, ehhez képest valóban luxust tudnak nyújtani” – igaz, csak minden 2-3 szobára jut közös konyha és fürdő.

A cégük honlapján is az szerepel, hogy prémium munkavállalói lakóparkokat húznak fel maximális felszereltséggel.

A Miskolcon épülő munkásszállásról az derül ki, hogy 199 férőhelyes lesz, 2-4 fős szobákkal, ahol környezetbarát geotermikus hőszivattyú biztosítja majd a hűtést, fűtést és a melegvíz-ellátást.

A helyszínválasztásban szempont volt az is, hogy közel a 3-as főút, autóval és tömegközlekedéssel is egyszerűen megközelíthető az egyetemhez közeli szállás, és a környéken vannak fontos szükséges szolgáltatások: drogéria, gyógyszertár, dohánybolt, valamint bank is.

A 24 órás portaszolgálattal működő komplexum saját elkerített parkolóval bír majd, ahol áll majd egy Food Truck is, ami a megéhezett lakókat szolgálja ki; valamint egy non-stop üzemelő csomagautomatát is elhelyeznek majd az udvaron.

Egyelőre még egyik helyi céggel sincsenek leszerződve Miskolcon, keresik a partnereket, akiknek a dolgozóit majd itt szállásolják el. A 2025-ös januári határidőig, amikor az építkezés lezárul, jó esetben már meglesz ez is.

„Ez egy munkásszálló, és tíz évig munkásszállóként kell használni.”

– tudatta lapunkkal Tóth.

Nem egyszerű a dolog, mert a magyarok nemigen hajlandóak mobilizálódni, ha országon belül kell utazniuk, költözniük munkaügyben. Ezért elképzelhető, hogy nagy részben harmadik országbeliek laknak majd itt.

A Wellby House szeretne magyar munkavállalóknak segíteni, aki jellemzően keletről nyugatra irányban mozognak, ugyanis előbbi helyeken munkaerőfelesleget látni, utóbbiaknál pedig munkaerőhiány. Ez azonban sajnos nem könnyen megy. A nagy gyártócégek is sokszor azért alkalmaznak vendégmunkásokat, mert magyar dolgozók nemigen vállalják el ezeket a munkákat. “Hiába a három-négyszázezer munkanélküli, annak a felét már nemigen lehet visszavezetni a munkaerőpiacra, mert nem hajlandóak, vagy nem tudnak úgy dolgozni, amilyen az elvárás lenne feléjük. A másik fele pedig feketén dolgozik.” – mondta el Tóth Olivér, aki a témáról egy podcastban sokkal részletesebben is beszélt, ez alább megtekinthető.

Mihályi Magdolna, Tóth Olivér: Külföldi munkavállalók, munkásszállók, munkajog |Mindenségit! 89.5

„A külföldiek jönnek, és elveszik a munkánkat!” Élénken él hazánkban ez a közvélekedés, csakhogy van ezzel baj, nem is kevés. Eleve a magyar munkaerőpiacról tízezrek hiányoznak, a külföldiek nemhogy nem veszik el a magyarok munkáját, sokkal inkább igaz, hogy elvégeznek olyan feladatokat is, amire magyart már nem találni.

Mi is írtunk arról, hogy Miskolcon is egyre több vendégmunkás tűnik fel, a Joyson Safety Systems Hungary Kft. a Fülöp-szigetekről közvetített munkaerőt, ami ellen helyben is tiltakoztak ellenzéki politikusok.

Magyarországon tavaly év végén már 8-10 ezer filippínó vendégmunkás dolgozott, noha az előző években a kormány azzal kampányolt a bevándorlás ellen, hogy “ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját”‘.

Eközben viszont a hazai munkaerő Nyugat-Európába tart, és pótlásuk nem képzelhető el harmadik országbeli munkaerő bevetése nélkül.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek