UNESCO Globális Geopark címet nyert a Bükk-vidék Geopark

Megosztás

Több éves szakmai munkának az eredményeként a Bükk-vidék Geopark csütörtökön hivatalosan is tagjává vált a geoparkok 213 tagot számláló, 48 országot érintő nemzetközi hálózatának, elismerve a Bükk-vidék páratlan geodiverzitását.

Még 2017-ben, a Bükk-vidék által érintett 105 település jelenlévő képviselőivel írták alá azt a szándéknyilatkozatot, amely kezdeményezi a Bükk-vidék Geopark létrehozását. Összesen 2817 négyzetkilométer kiterjedésű és az ország egyik legösszetettebb földtani kifejlődésű területét fedi le, magában foglalva az Upponyi-hegységet is.

Az agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára, Balczó Bertalan szerint ezeknek a parkoknak a célja, hogy a helyi közösségekkel együttműködve megőrizzék és bemutassák a természeti és kultúrtörténeti értékeket és ráirányítsák a figyelmet Földünk rendkívüli természeti és kulturális változatosságára.

A korábban létrejött Bakony-Balaton Geoparkkal és a szlovák-magyar országhatáron átnyúló Novohrad-Nógrád Geoparkkal együtt a három geopark együttesen hazánk területének 7,9 százalékát fedi le, általuk immár az ország 324 települése vesz részt az együttműködésben.

A helyettes államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a cím elnyerése nem arra utal, hogy egy újabb önálló védett területi kategória jött volna létre, és nem korlátokat vagy újabb előírásokat von maga után, hanem a lehetőségeket nyitja meg a helyi szereplőknek.

Az UNESCO Globális Geopark hálózata széleskörű lehetőségeket kínál a kutatások és nemzetközi együttműködések számára, és figyelmet irányít a Bükk-vidékre, kiemelve ezen terület gazdag kulturális és természeti örökségét.

Kép: nogradgeopark.eu

Kapcsolódó cikkek