Szép, de nagyon nehéz munka a mályi madármentőké

Megosztás

Minden esetben az a legfőbb cél, hogy a felgyógyulás után a kicsi és nagyobb állatok is lehetőleg minél hamarabb visszamehessenek a természetbe, a vadonba, anélkül, hogy függővé válnának az embertől.

– 2013-ban alapítottuk a Mályi természetvédő egyesületet, aminek feladata első sorban a környezetünkben élő madarak segítése volt, például odúprogrammal, téli madáretetéssel. 2013 júniusa óta az egyesületen belül működik a mentőállomás is. Erre gyakorlatilag a közösségi média miatt lett szükség, ugyanis kikerült Facebookra egy poszt, hogy beérkezett hozzánk egy sérült cinege.

Ezt követően megállás nélkül csöngött a telefon, hogy itt-is találtak egy beteg madarat, ott is. Rövidesen a régió két nemzeti parkja is jelentkezett nálunk, érdeklődtek, hogy kik vagyunk, mivel foglalkozunk. Azóta Az Aggteleki és a Bükki Nemzeti Park mentőhelye is vagyunk – mesélt a hivatásáról Lehoczky Krisztián a kamerák előtt. A Föld napja apropóján a természetvédő volt a Miskolc Tv Kilátó című stúdióműsorának vendége. 

Lehoczky Krisztián arról is beszélt, hogy a Mályi Madármentő Állomás nem rendelkezik nagy mentőhellyel, így behatárolt azoknak az állatoknak a köre, amelyekkel tudnak foglalkozni.
– Szarvast, vaddisznót, felnőtt őzet például nem tudunk fogadni, mert ezek nem olyan állatok, amik az általunk biztosított körülmények között kibírnák, és a szállításukat sem tudjuk megoldani. Kisemlősök viszont gyakran érkeznek hozzánk, jelenleg is van nálunk nyolc kismókus és hat nyuszi.

A cél az, hogy a gyógyult állatok a lehető leghamarabb visszakerüljenek a természetbe.

– Nem megszelídíteni, kézhez szoktatni szeretnénk őket, nem állatsimogató vagyunk. Azt szeretnénk, hogy a nálunk töltött idő ellenére is maradjanak meg vadnak, hogy alkalmazkodni tudjon a környezetéhez. A felnőtt állatok esetében ezzel nem szokott probléma lenni, ők gyakran az életük árán is képesek küzdeni, csak hogy hagyjuk őket békén. A fiatal állatoknál azonban más a helyzet. Nem szabad túlzottan magunkhoz szoktatni őket, minél előbb el kell érni, hogy egyedül is boldoguljanak.

További részletek a Minap cikkében olvashatók.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek