Hogyan álljuk útját nyáron a lakásba beáramló melegnek?

Megosztás

Az árnyékolók elsőrendű feladata a nap hőjének és fényének a visszaszorítása. A fény elleni védekezéshez elegendő lehet egy sötétítő függöny is, de a nyári melegben ez nem állja útját a forróságnak.

Az üvegházhatás nem túl kellemes bent a szobában. Mit is jelent ez? Amikor besüt a nap, az átlátszó üveg átengedi a fényt és annak melegét is. A beáramló hőt a bent lévő bútorok, a falak, és egyéb tárgyak elraktározzák, majd kisugározzák magukból. Ennek köszönhetően a lakásban is felkúszik a hőmérő higanyszála, viszont az ablaküveg kifelé már nem engedi a forróságot.

A hőség beáramlása ellen tehát csak az üvegen kívül elhelyezett árnyékoló hatásos, mint a redőny vagy a zsaluzia. A redőnyrendszereket mindenki ismeri, a régi faredőnyök helyett ma már főként műanyag vagy alumínium típusokat látunk a nyílászárókon. De mi az a zsaluzia és miben különbözik a redőnyöktől? Ha érdekel, olvasd el cikkünket!

Mit takar a zsaluzia?

A zsaluzia egy modern és dizájnos megoldás a napsugarak kiszorítására. Nemcsak magánházak ablakain, hanem irodák, ipari épületek és közintézmények homlokzatain is egyre gyakrabban feltűnik – köszönhetően népszerűségének.

Működési elve a reluxáéhoz hasonlít, ám annál jóval korszerűbb és masszívabb ez a szerkezet. Tartós és strapabíró a Topredőny zsaluziája, amely exkluzív megjelenéssel is rendelkezik. Egyedi méretre gyártható, rádiós vezérléssel, szélérzékelővel is ellátható, valamint intelligens épületvezérléshez csatlakoztatható.

A jó minőségű zsaluzia ellenáll az időjárás viszontagságainak, UV-álló felülettel rendelkezik, amely megszűri a káros sugarakat. Motoros és manuális kivitelben is felszerelhető, az ára természetesen ennek függvényében is változik. De még mindig nem tudjuk, miben más, mint a redőny.

A legfontosabb különbség a redőny és a zsaluzia között

A zsaluzia a mozgatható lamellák szabályozásával, azaz a dőlésszögük változtatásával teszi lehetővé a beáramló napsugarak mennyiségének koordinálását. Az igaz ugyan, hogy ez a konstrukció nem alkalmas a teljes fénykizárásra, mint az alumínium- és a műanyag redőny, de a legprecízebb fényszabályozást teszi lehetővé.

Szóval, ha az a célunk, hogy teljes sötétséget hozzunk létre a helyiségben, akkor a redőny lesz a nyerő. Ám amennyiben félárnyékot szeretnénk megvalósítani, mindig az adott körülményeknek és igényeinknek megfelelően, a zsaluzia lesz az ideális választás.

Egyetlen más kültéri árnyékoló sem tudja biztosítani ezt az aprólékos beállítást, ráadásul közben a magánéletünk is védve van, mert kintről nem látnak be. A zsaluzia megjelenése nagyon esztétikus, úgyhogy a ház színvonalát is nagymértékben emeli.

A tökéletes megjelenés titka

A vakolható tokos zsaluzia könnyedén adaptálható a falakba, mert diszkréten illeszkedik a homlokzathoz és a nyílászárókhoz. A zsaluzia tokját el tudjuk rejteni a falban, ami azt eredményezi, hogy csak a lamellák láthatók. Emiatt nagyon dizájnos és esztétikus lesz a külleme.

Kapcsolódó cikkek