Több milliót csalt ki áldozataitól egy borsodi lelkésznő – elítélték

Megosztás

Egy abaúji református lelkésznő 2019 és 2020 között több tízmilliót csalt ki áldozataitól, most emiatt több mint két és fél év börtönbüntetésre ítélte az Encsi Járásbíróság de az ítélet még nem jogerős – tájékoztatott a  Miskolci Törvényszék.

A közlemény szerint a vádlott egy abaúji református egyházközség lelkipásztora volt 2012-2021 között. 2019 augusztusa és 2020 októbere között hivatását felhasználva, a parókia és a templom felújításának hamis ürügyén négy alkalommal, további három esetben pedig egyéb hivatkozással, többek között vállalkozás létesítését és saját letéti jegy kiváltását említve kért kölcsön pénzt különböző sértettektől, akiket mind a kölcsönösszeg célja, mind a visszafizetés lehetősége kapcsán megtévesztett.

A többmilliós nagyságrendű, egymáshoz közeli időpontokban, rövid lejárati határidővel felvett kölcsönök visszafizetésére reális esély nem volt, mellyel a vádlott is tisztában volt.

Az így kicsalt 46 millió forintot egy külföldi devizaszámlára utalta, amelynek sorsa követhetetlenné vált.

A bíróság a vádlottat üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett csalás bűntettének minősített esetei miatt 2 év 6 hónap börtön fokozatú szabadságvesztésre, mellékbüntetésül 3 év közügyektől eltiltásra ítélte, továbbá 2 évre eltiltotta a lelkészi hivatás gyakorlásától.

Fentieken túlmenően a vádlottal szemben 4.000.000 Ft összegben vagyonelkobzást rendelt el, egyúttal kötelezte több, mint 11.000.000 forint kártérítés megfizetésére is az egyes sértettek javára. A bíróság a büntetés-kiszabás során enyhítő körülményként vette figyelembe a terhelt személyiségében rejlő okok mellett büntetlen előéletét, részbeni beismerő vallomását és csekélyebb súllyal azt is, hogy a kárt kis mértékben megtérítette, míg súlyosító körülményként esett latba a többszörös bűnhalmazat.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek