Új testvérvárosa lehet Miskolcnak, leárazhatják a húszemeletest, átkerülhet az Egyetemhez a Földes

Megosztás

A következő másfél napon több fontos kérdés is eldőlhet, összeül a miskolci közgyűlés. A tervek szerint leakciózzák a húszemeletest, a tankerülettől az egyetemet fenntartó alapítvány kezébe kerül a Földes Gimnázium, Selmecbányával pedig szorosabbá válhat a kapcsolatunk.

A csütörtöki közgyűlés főbb témái lehetnek a Minap.hu munkatársa szerint a következők. A korábbinál olcsóbb áron értékesítheti a Szentpéteri kapu 70. szám alatti ingatlant a miskolci önkormányzat, erről az ötös napirendnél tárgyal majd a grémium. A húszemeletes 1968-ben épült, 117 lakást tartalmaz, állapota miatt már évekkel ezelőtt kiürítették. Az önkormányzat évek óta hirdeti, eredetileg bruttó 622 millió forintban határozták meg az árát, de mivel ennyiért senkinek sem kellett, 2021-ben egy új értékbecslés készült, 560 millió forintra csökkent az ára. Az előterjesztés azt írja, az ingatlant a Miskolc Holding folyamatosan hirdeti, de mindeddig érdeklődő nem érkezett rá. A megváltozott körülményeket figyelembe véve új értékbecslés készült, így – amennyiben a testület támogatja – 505 millió forintért hirdethetik majd az évtizedek óta romló állapotú épületet.

Ismét a grémium elé kerül a Széchenyi utca 89. szám alatti társasházról szóló rendelet. Az előterjesztés összefoglalója emlékeztet, az épületben Miskolc örkormányzata 55 százalékos tulajdonnal rendelkezik. Az épületben valamivel több mint 15 százalék tulajdonnal rendelkező Expert-Holocor Kft. korábban kezdeményezte, hogy újítsák fel az ingatlan leromlott részeit és jelezte azt is, megvenné a közös tulajdonú, jelenleg beépítetlen padlásteret. Ennek megtörténése esetén is ötven százalék felett maradna az önkormányzat tulajdona az épületben. 

Miskolc testvérvárosa lehet Selmecbánya, már amennyiben a közgyűlés pozitívan szavaz a témában. A 20-as számú előterjesztés azt írja, a két települést évszázadokra visszanyúló és mindkét fél által nagy becsben tartott közös egyetemi hagyományok kötik össze. E különleges kötelékre tekintettel merült fel a Miskolci Egyetem részéről a két város közötti testvérvárosi kapcsolatok létesítésének igénye. A kezdeményezés találkozott mindkét város vezetőinek szándékával, így a tavaly ősszel indult egyeztetések eredményeként januárra előállt a Miskolc és Selmecbánya közötti testvérvárosi megállapodás végleges szövege. Ezt a vonatkozó törvények alapján a közgyűlésnek kell jóváhagynia. 

Tárgyal még a közgyűlés ezek mellett többek között vis major pályázatokról, a vagyonjogi döntésekről, határoznak a polgármesteri hivatal idei igazgatási szünetének rendjéről, és véleményezik majd a Miskolci Tankerületi Központ fenntartásában működő Földes Ferenc Gimnázium fenntartói joga átadását is a Miskolci Egyetemnek. Emellett zárt ülésen döntenek majd a város idei kitüntetettjeiről és kizárólagos önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok ügyvezetőit érintő alapítói döntésekről is határoznak.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek