Hamisan terjed a pánik a bulgárföldi favágásokkal kapcsolatban

Megosztás

A Miskolc és én Facebook csoportban pánikszerű posztok jelentek meg a bulgárföldi Fazola Henrik utcában zajló fakivágásokról. Amint lenni szokott, a rossz hír a fénynél is gyorsabban terjed. Csak semmi pánik. Nem fogják tarravágni az utca összes fáját. 

A környezetvédelem nemes és igen aktuális ügy, de nem kell rögtön fejjel menni a fának. Mielőtt elindulna a lavina, ideje lenyugtatni a kedélyeket. Nem veszik el a lakók és járókelők nyári árnyékot adó fáinak életét a Városgazda szakemberei. Csupán fazonigazítás és gyógykezelés zajlik. 

Bazin Levente, miskolci önkormányzati képviselő tavaly ősszel Czifrusz Natália városi főkertész kíséretében átnézték a bulgárföldi közterületek és előkertek növényzetét. A főkertész diagnózisa alapján néhány helyen sürgős beavatkozásra van szükség. A Fazola Henrik utcában gallyazzák az idős, aggasztó növényegészségügyi állapotú galagonya és berkenyebokrokat és csak a 40-50 éves, kiszáradt, elöregedett fákat vágják ki. A képviselő még idén tavasszal kétszer annnyi csemete ültetésére tett ígéretet.

„Egy fakivágásnak sok oka lehet, nem csak betegségek és elszáradás! Csak néhány: Fagykár, talajmozgás miatti gyökérszerkezeti károk, elváltozások, járdák, közmű vezetékek út és épületek alapját veszélyeztető gyökérzet, veszélyes dőlésszög, odú jelenléte, viharkár, kártevők megjelenése…stb! Lehet bántani a favágót, de miért is? Ahogy mi is, a fa is öregszik! Nem öröm a nagy fát kivágni!” – reagált a kommentlavinára Kiss Tibor, a Kivet Faút Kft. ügyvezetője.

Bizonyára a legtöbben emlékszünk arra, hogy milyen aggodalommal és felháborodással fogadta a miskolciak többsége, amikor az egyetem környékén lévő fákat lényegében teljesen megkopasztották. A legtöbben úgy gondolták, hogy súlyos természetkárosítás történt és a fákat lényegében legyilkolták. Ezzel szemben, ha ma megnézzük az egyetem környéki fákat, akkor azt láthatjuk, hogy a beavatkozásnak köszönhetően újra egészséges hajtások jelentek meg, visszaköltözött beléjük az élet.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Fotó: Minap.hu

Szerző: Safranka János

Kapcsolódó cikkek