Miért fontos a rendszeres, minőségi alvás?

Megosztás

Az alvás alapvető emberi szükséglet, nélkülözhetetlen ahhoz, hogy egészségesek maradjunk. Eddig úgy tudtuk, hogy az alvás időtartama az, ami meghatározó, de most fény derült arra, hogy a rendszeres alvás és annak minősége fontosabb ennél.

Alvás – csak tudatosan időzítve?

Az alvás rendszeressége, minősége olyan halálozási kockázatcsökkentő, amit célszerű komolyan venni. Egy, az Oxford Academic Sleep nemzetközi folyóiratában megjelent tanulmány szerint a rendszeresen és tudatosan időzített alvásnak számos kedvező hatása van. Egyrészt az összmortalitás szempontjából sokkal erősebb hatással rendelkezik, mint önmagában az alvási időtartam mennyisége, másrészt a megfelelő minősége és a következetes időzítése szignifikánsan csökkenti a rákban és a kardiometabolikus okból kifolyólag történő halálozás kockázatát.

LifestylePro Academy által szervezett Lifestyle Medicine Consultant képzésen szakemberek segítségével a résztvevők megismerhetik a bizonyítékon alapuló életmódorvoslás alvással kapcsolatos ismereteit is. A képzés elvégzése után a tanácsadók ezzel nemcsak önmaguknak, hanem másoknak is segíthetnek.

Miért fontos a rendszeresség és a pontosság az alvásban?

Közismert tény, hogy a kevés, de a szükségesnél több alvás is növelheti a halálozási kockázatot. Egyre több tanulmány szerint a felkelési és lefekvési idő rögzítése és pontos betartása nagyon fontos ahhoz, hogy egészségesek maradjunk.

Az alvás rendszerességére irányuló vizsgálatok összefüggést mutattak ki a rendszertelen alvás és a negatív kardiometabolikus kimenetelek, az öregedés, a depresszió kialakulása, a romló életminőség között. A szabálytalan alvásmintázattal rendelkező emberek ugyanis lényegesen jobban ki vannak téve a környezeti ingereknek és sokkal érzékenyebben is reagálnak azokra.

Ráadásul, ha a napi rutinjuk sem mutat rendszerességet, és az egyes tevékenységeik sem követnek szabályos mintát, akkor az a cirkadián ritmus megzavarásához vezet, aminek kedvezőtlen egészségügyi hatásai lesznek.

Egy felmérés eredményei szerint az egészséghez elengedhetetlen a szabályos alvásmintázat

A leginkább rendszeres alvási szokások mellett volt megfigyelhető a legalacsonyabb halálozás, ami azzal magyarázható, hogy a szabályos alvásmintázatú emberek tudatosan fogadják be és dolgozzák fel a környezeti ingereket. Bebizonyosodott, hogy az alvásminőség javításában nagy szerepe van a fizikai aktivitás és étkezés megfelelő időben történő beiktatásának, a következetes időzítés hozzájárul a cirkadián ritmus fenntartásához. Nagy jelentősége volt annak is, hogy a vizsgált személyek mennyi időn belül aludtak el.

Az eredmények egyértelműen arra utalnak, hogy a szabálytalanul időzített és rendszertelen alvásmintázat nagyobb halálozási kockázatot jelenthet. A következetes alvásidőzítési szokások viszont pozitív hatással vannak mind az életviteli szokásokra, mind a kardiometabolikus és rákos megbetegedések kialakulási esélyének csökkentésére.

Kapcsolódó cikkek