Kazincbarcikán támogatásokkal enyhítik az idősek és a rászorulók napi terheit

Megosztás

A nyugdíjasok és a nehéz anyagi helyzetben élők is többféle támogatási formát vehetnek igénybe Kazincbarcika Város Önkormányzatának köszönhetően. Ezek célja a lakhatási, a gyógyszeres és az egyéb kiadások csökkentése.

A támogatási rendszerek közül a legtöbben a maximum 6 hónapra megállapítható rendszeres lakhatási támogatást veszik igénybe Kazincbarcikán, amelynek összege havi 5 ezer forint. Lakhatáshoz kapcsolódó kiadásnak minősül a lakbér, a távfűtés díja vagy az egyéb fűtés költsége – közölte a Kolorline.hu.

A rendszeres lakhatási támogatás maximális havi jövedelemhatára háztartásonkénti létszámbontásban:

⇒ Egyedülálló esetében: 180.000 Ft/hó
⇒ 2 fős háztartás: 240.000 Ft/fő
⇒ 3 fős háztartás: 295.000 Ft/fő
⇒ 4 vagy többfős háztartás: 345.000 Ft/fő

⇒ A támogatás összege: 5.000 Ft/hó

Blaháné Olcsvári Mária, a Polgármesteri Hivatal Szociális Osztályának vezetője hangsúlyozta, hogy ehhez a támogatási típushoz feltétel tulajdonnal vagy haszonélvezeti joggal rendelkezni a saját lakóingatlan felett, állami vagy önkormányzati bérlakás esetén pedig érvényes bérleti szerződés megléte szükséges.

Egy számlamelléklettel, valamint a tulajdoni lappal vagy adásvételi szerződéssel, illetve állami vagy önkormányzati bérleti szerződéssel lehetséges ennek a hozzájárulásnak az igénylése. Ez a támogatás ugyanazon lakásra a jogosultsági időben csak egy jogosultnak állapítható meg.

Egyszeri rezsikiegészítő támogatás

Akik nem felelnek meg a rendszeres lakhatási támogatás feltételeinek, de szintén nehéz anyagi helyzetben vannak, igényelhetnek egyszeri rezsikiegészítő támogatást, amelynek összege egyszeri 35 ezer forint. Ez a támogatás 2024. január 1-jétől igényelhető. Az egyszeri rezsikiegészítő támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg.

A egyszeri rezsikiegészítő támogatás maximális havi jövedelemhatára háztartási létszámbontásban:

⇒ Egyedülálló esetében: 220.000 Ft
⇒ Többfős háztartás esetében: 200.000 Ft/fő

⇒ A támogatás összege: 35.000 Ft

Szitka Péter polgármester úgy látja: az önkormányzat ezzel az új típusú kiegészítéssel hozzájárulhat ahhoz, hogy az érintett személyek vagy családok jobban átvészeljék a nehéz időszakot.

Gyógyszerkiadással összefüggő támogatás

A gyógyszerkiadással összefüggő támogatás azoknak jár, akiknek a rendszeres havi gyógyszerköltsége legalább 7.500 forint, és a jövedelmük nem haladja meg egyedülállók esetében a 100 ezer, a családosok esetében pedig az egy főre jutó 80 ezer forintot. Ez a támogatás évi 25 ezer forint, és a gyógyszerről szóló számlával igényelhető. A havi gyógyszerigény igazolására a kérelmező háziorvosa jogosult.

A gyógyszerköltség támogatás maximális havi jövedelemhatára háztartási létszámbontásban:

⇒ Egyedülálló esetében: 100.000 Ft
⇒ Többfős háztartás esetében: 80.000 Ft/fő

⇒ A támogatás összege 25.000 Ft/év

Rendkívüli települési támogatás

A rendkívüli települési támogatás azoknak nyújt segítséget, akiknek létfenntartását veszélyeztető elemi kár, rendkívüli haláleset vagy más váratlan élethelyzet okozott anyagi nehézséget, vagy aki a gyermeke eltartását másképp nem tudja megoldani. Ezt a támogatást a polgármester bírálja el.  

A rendkívüli támogatást igénylő háztartások egy főre eső jövedelme legfeljebb 200.000 Ft lehet.

A támogatások igénylésének még részletesebb feltételei és a letölthető dokumentumok Kazincbarcika város honlapjáról ITT tölthetőek le. A Szociális Osztály vezetője arra kéri az igénylőket, hogy figyeljenek a hivatalos iratok meglétére, és mindenképpen vigyék magukkal azokat a jogos igényeik alátámasztására.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek