Borsodi hungarikum – jogértelmezési vita a védőnők bérpótlékáról

Megosztás

Borsodban összesen 320 védőnőt érint a korábban egységesen kapott 25 000 Ft/fős havi illetmény megvonása. Ezt az összeget a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház 2023. július 1-je óta nem fizeti ki. 

Jelenleg szemben áll egymással az Országos Kórházi Főigazgatóság és a borsodi védőnők jogértelmezése a 2023 júliusa óta egy nettó 25 000 forintos bérelem vagy bérpótlék kifizetését illetően.

A jogértelmezési vita Borsodból ered, kizárólag Borsodban áll fenn, az ország többi megyéjében nem merült fel ilyesmi.

A borsodi védőnők nem tehetnek mást, munkajogászhoz fordulnak jogi tanácsért, hogy dűlőre jussanak a 43/1999. (III.3.) kormányrendelet 21§ 4. bekezdésének az értelmezésében.

A kialakult helyzet megértéséhez tudni kell, hogy a védőnők javadalmazása három elemből tevődik össze. Az alapbért a jelenlegi bértábla rögzít, így az alapbér ugyanannyi minden azonos besorolású munkavállaló esetében, dolgozzon az ország bármely területén, nincs eltérés. 

Erre jön rá második elemként a területi pótlék, ennek összege attól függ, hogy milyen területen végzi a védőnő a tevékenységét: városban, kistelepülésen vagy hátrányos helyzetű szegregátumban.

A bérkérdés vitatott eleme az úgynevezett teljesítmény finanszírozás, mely attól függően mutat eltéréseket, hogy egy-egy védőnőnek mennyi csecsemő, várandós és kismama; mennyi család, óvodai és iskolai csoport van a gondozásában.

Ezt a bérelemet a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által finanszírozott összegből a munkáltató fizeti ki, jelen esetben a megyei kórház. Ám Borsod megyében ezek a kifizetések 2023 júliusa óta nem történnek meg.

Egy hónappal azután, hogy beillesztették a védőnőket az állami egészségügyi rendszerbe, ez a juttatás nem jelent meg sem a munkaszerződésükben, sem a folyósításra került bérek összegében. Hogy mi az oka a pótlék eltűnésének, hogy jogos-e a védőnők panasza, arról megkérdeztük az Országos Kórházi Főigazgatóságot is.

Az OKFŐ lapunknak adott tájékoztatása szerint:

„az említett 12%-os díjazás, nem bérkiegészítő pótlék, hanem a bértábla szerinti összeg egyik teljesítmény alapú béreleme, amely a megállapított bér része.” 

Amennyiben ez így van, joggal merül fel a kérdés, hogy miért nem szerepel ez az összeg a bérpapíron, és ha abban nincs is külön tételként feltüntetve, miért nem kerül kifizetésre? Miért keres kevesebbet egy borsodban dolgozó védőnő

Magyarországon szinte mindegyik állami kórház anyagilag nehéz helyzetben van. A védőnők beillesztése sem volt egyszerű a kórházak hierarchikus rendszerébe. Hogy szükség volt-e a központosításra, az átszervezésre, és hatékonyabb lett-e a rendszer, az más lapra tartozik.

Védőnőként dolgozni Borsodban embert próbáló feladat, hiszen a szociális munkásosok mellett, ők azok, akik rengeteg családi és egészségügyi problémával találkoznak, ezekkel a nehézségekkel, traumákkal gyakran egyedül kell megbirkózniuk.

A gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjai közül is ők találkoznak elsőként a gyermekkel. Ez óriási felelősség.

A védőnői szakma hungarikum. Büszkék vagyunk rájuk. De hiába a kivívott elismerés, ha az anyagi megbecsülésnek híja van. A borsodi védőnők úgy érzik, hogy diszkriminatív módon veszik el tőlük a kiérdemelt 12%-ot, nevezzék azt bérkiegészítő pótléknak vagy bérelemnek. Mindezt az ország egyik legnehezebb terepén.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek