Csodálatos élmény a Barlangfürdő – száraz lábbal is

Megosztás

A minden évben ilyenkor megszokott állagmegóvás zajlik éppen a Miskolctapolcai Barlangfürdőben, a szintén hagyományosnak mondott szárazlábas túrákra pedig hatalmas az érdeklődés. A fürdő működés közben is fantasztikus élmény és szárazlábas bejárásnál sem kisebb csoda.

Aki kicsit is járatos a Barlangfürdőben, a képeken víz nélkül is tökéletesen látja, éppen melyik részletet mutatják az egyes fotók.

A szokásos januári állagmegóvási munkálatok miatt közel három hétre bezárt miskolctapolcai Barlangfürdő a karbantartás idején sem hagyja program nélkül a legelkötelezettebb avagy legkíváncsibb rajongóit, akik szívesen benéznének az Európában egyedülálló fürdő természet vájta sziklakulisszái mögé.

A 2024. január 19-21. között meghirdetett különleges szárazlábas túrák alkalmával a vendégek idegenvezető kíséretében járhatják be a barlangrészeket és a víz nélküli medencéket, sőt, az előlük máskor elzárt területekre is bejuthatnak. A részletekről a Minap.hu számolt be.
Már az első napon, pénteken is egymást követték az előre bejelentkezett csoportok, akik a fürdő munkatársainak szakszerű vezetése mellett járták be a Barlangfürdő minden zegét-zugát. A túrán Molnárné Tóth Edina fürdővezető kezdte az idegenvezetést, aki a híres fürdőhely történetével ismertette meg az érdeklődőket, amit egy alapos kémia óra követett, amelyben megtudhattunk mindent a Barlangfürdő termálvizének összetételéről, a bükki keményvízről, amely gyorsan és szemkápráztató módon vonja be vízkővel – szakszerűen kalcittal – azt, ami tartósan az útjába kerül.

És ezt itt senki sem bánja, legfeljebb a gépészek, akik mindennapos küzdelmet folytatnak vele. A dögönyözőknél, medencéknél kicsapódott kalcitrétegek azonban igazi látványosságai és különlegességei a miskolctapolcai termálfürdőnek. Egyedi hangulatot adva a helynek a sziklákon, kürtőkön és a barlangjáratokon túl. Ezeket a részeket már Rigó Attila műszakvezető kalauzolásával ismerhette meg közelről a túracsoport. 

A szárazlábas túrában egy különlegesség, hogy bejuthatnak olyan helyekre is, például szervizalagútba, a hidegvágatba, ahol egy kis hidegvízű tavacska látható, amelyet nem a termálvíz tölt fel, hanem a hegyen át a felszínről leszivárgó, kristálytiszta esővíz. A résztvevők mindenkinek csak ajánlani tudják, hogy eljöjjön ide és megnézze ezeket a különlegességeket.

Hol járunk?

A legkönnyebb kérdés nem is kérdés, ebből a szögből pedig olyan, mintha egy színház színpadára léphetnénk fel.

Ez sem olyan nehéz kérdés

Ahogy a borítókép is elég egyértelműen “lebuktatható”. Mi is csak ajánlani tudjuk a szárazlábas túrákat, az újbóli megnyitáskor, februártól pedig a fürdést.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek