Szerverek, munkaállomások már az otthonunkban is

Megosztás

Napjaink technológiai fejlődése hatására már jóval képzettebb mindenki a műszaki eszközök terén, így nem ritka, hogy már olyan készülékek is jelen vannak otthonunkban, amelyektől korábban ódzkodtunk, vagy nem volt még rá szükségünk. Ahogy a számítógépek, laptopok, okoseszközök használata mindennapossá vált, és egyre több mindent az online világon keresztül oldunk meg, úgy lett szükség sokkal nagyobb teljesítményű gépekre, perifériális eszközökre és az ezeket kiszolgáló szerverekre.

Miért jó, ha szerverünk van otthon?

A jelenleg elérhető szerverek típusválasztékáról a BestMarkt webáruház szerver alkategóriájában lehet tájékozódni. A keresésünket a bal oldali menüsor segíti, ahol számtalan szempont szerint szűkíthetünk, hogy végül csak azok a berendezések maradjanak, amelyek a felhasználói szokásainkat leginkább alapul veszik.

Mivel a digitális világ már átszőtte hétköznapjainkat és mindent a laptopok, mobilok segítségével intézünk, sokszor azt vesszük észre, hogy nem elég a tárhely, amely a rendelkezésünkre áll. El kell azon gondolkodni, hogy a rengeteg családi fotót, videót hol tároljuk, nem beszélve arról, hogy ha valamelyik családtag videójátékos.

A manapság elérhető játékok már olyan felbontással futnak, amelyekhez rendkívül nagy teljesítményű eszközök szükségesek. Ráadásul a videójátékok világát nagy iramban fejlesztik, így ha valaki egy olcsóbb, régebbi készüléket vásárol, előfordulhat, hogy egy-két év múlva már az új játékok nem futnak a gépen.

A tárolás egyéb lehetőségei

Akik csak kisebb mennyiségű adatot szeretnének egy plusz helyen tárolni, azok számára egy kisebb külső meghajtó vagy egy hordozható winchester is elegendő. Egy másik lehetőség, szintén kisebb mennyiségű dokumentummennyiségnél, ha a felhőbe töltjük fel a dokumentumokat. Valójában ez is egy szerver, egy távoli eléréssel, amelyért elő kell fizetni, és adott mennyiségű adat tárolására szolgál.

Ha bizonyosak vagyunk benne, hogy hosszú távon van szükség a nagyobb adathordozóra, akkor mindenképpen a szerver lesz a megoldás. Mindenképpen kérjük ki szakértő segítségét, hogy az adott konfigurációjú otthoni gép mellé milyen típust javasol, hiszen itt már igen költséges beruházásról van szó.

A saját szerver további előnyei

Egy szerver nem csupán a hatalmas mennyiségű adatok tárolására szolgál, hanem egyben egy munkaállomás is és tetszőlegesen bővíthető további meghajtókkal is. Ez akkor előnyös, ha meg szeretnénk különböztetni, hogy melyik meghajtón milyen típusú adatokat tárolunk.

Ha vállalkozás is egyben ez az otthoni munkaállomás, akkor mód van rá, hogy ügyfeleink csak bizonyos típusú adatokhoz férjenek hozzá. Ennek beállításához szintén egy szerver létrehozására van szükség. Amennyiben egy háztartásban több számítógép is dolgozik egyidejűleg, a szerver képes rá, hogy azokat összehangoltan működtesse és a későbbiekben már nem lesz probléma, hogy hol tároljuk az egyre nagyobb mennyiségű fájljainkat.

Kapcsolódó cikkek