Veres Pál: Navracsics Tibor megkért, hogy segítsek az Erasmus újraindításában

Megosztás

Veres Pál polgármesterrel találkozott hétfőn Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter. A találkozón több fontos téma is szóba került és egy meglepő kérést is megfogalmazott a miniszter, melyben Miskolc polgármesterének a segítségét kérte.

Az egyeztetés középpontjában alapvetően az önkormányzatiság helyzet és jövője, a miskolci fejlesztések, valamint a város tervei és víziói voltak. Azonban ezen témák mellett felmerült egy országos kérdés is, amely kapcsán a miniszter Veres Páltól kért segítséget.

Navracsics Tibor arra kérte a polgármestert, hogy járjon közben az Erasmus-program ügyében Brüsszelben.

Mint arról korábban mi is beszámoltunk, az Európai Unió döntése szerint a magyarországi modellváltó egyetemeket kizárták az Erasmus+ programból való részvételből. Ez leginkább az oktatókat és a hallgatókat érintette hátrányosan, hiszen ők estek el fontos tanulási és fejlődési lehetőségtől.

“A beszélgetésünk végén olyan dolgot kért tőlem miniszter úr, amivel meglepett. Azt kérte tőlem, mint a Miskolci Egyetem kuratóriumának tagjától, és mint az ellenzéki pártok által támogatott független polgármestertől, hogy segítsek abban, és lehetőségeim szerint tegyek meg mindent annak érdekében, hogy az Erasmus és a Horizont Európa oktatási, mobilitási, illetve kutatási program újra elérhető legyen az alapítványi egyetemek hallgatói és kutatói számára” – számolt be a váratlan kérésről Veres Pál

Veres Pál a kérésére reagálva azt mondta, hogy számára eddig is kiemelten fontos volt a köznevelés és a felsőoktatás. Ez nem is meglepő, tekintve, hogy polgármestersége előtt hosszú évtizedeken át dolgozott pedagógusként, majd a Földes Ferenc Gimnázium igazgatójaként.

“Miniszter úrral tehát teljesen egyetértünk abban, hogy a diákok oktatása és a kutatók munkája nem lehet politikai alkuk tárgya, nem jobb, vagy baloldali, hanem csakis magas vagy alacsony színvonalú. Miniszter úr tudja, hogy én ezt komolyan gondolom. Megígértem miniszter úrnak, hogy szót emelek azért, hogy minden magyar felsőoktatási intézmény, minden magyar diák és kutató számára ismét elérhetőek legyenek ezekhez a lehetőségek és források, hiszen ez mindannyiunk közös érdeke” – írta közleményében Miskolc polgármestere.

A találkozón nemcsak Veres Pál tett ígértet arra vonatkozóan, hogy elősegíti az Erasmus program újraindulását. Navracsics Tibor miniszter arról beszélt, hogy fontosnak tartja a városok önrendelkezését és annak erősítését, emelett elősegíti Miskolc városának fejlesztéseit és a nagyvárosi polgármesterekkel való pártatlan párbeszédet, valamint a közös gondolkodást.

Kapcsolódó cikkek