Elmoshatja a vízszámla a miskolci vállalkozásokat?

Megosztás

A Magyar Közlöny szerint a januártól életbe lépő egységes vízdíjak alól nem mentesülnek az intézmények sem. Egy óvoda esetében éves szinten kétmillió lehet csak a kiszámlázott alapdíj.

Több mint érdekes adatokkal találkozott, aki a december eleji Magyar Közlönyt olvasta. Az egyik rendelet ugyanis az országosan egységes új vízdíjakat tartalmazta. A feltüntetett díjtételek vonatkoznak idén január 1-től a nem lakossági körre. A közlönyből kiderült, hogy nettó 576 forint lesz köbméterenként a fogyasztásarányos ivóvíz díja, illetve nettó 881 forint lesz a szennyvízelvezetés díja. Ezekhez jön még pluszban az alapdíj, ami ivóvíz esetén 841 forint és 609 ezer forint között, a szennyvíz esetén 1661 forint és 1 millió 204 ezer forint között állhat meg havonta.

Lantos Csaba energiaügyi miniszter már novemberben is több fórumon beszélt arról, hogy a nem lakossági körben országosan egységes vízdíjjal az akár 49-szeres különbségeknek szeretnének véget vetni.

Bár több szolgáltatónál bevezették korábban, Miskolcon még nem volt alapdíjas számlázás. A városi vállalkozások jó része veheti majd át döbbenten az év első csekkjeit.

Sőt, a rendelet az intézményi fogyasztókat sem különbözteti meg, így kérdés, hogy mekkora összeget kell majd fizetniük a vízért a bölcsődéknek, óvodáknak, iskoláknak és szociális intézményeknek. A Magyar Közlönyben ugyanis csak annyit írtak, „nem alkalmazhat alapdíjat a víziközmű-szolgáltató arra a vízmérőre, amely kizárólagosan tűzivíz ellátására áll rendelkezésre, és a fogyasztó az ennek megfelelő besorolást a szolgáltatónál írásban kezdeményezte”.

A rendelethez mellékelt táblázat megmutatja, milliméterben számolva mekkora átfolyási átmérőhöz milyen díjtételek tartoznak. Ezek alapján könnyen kiszámítható, hogy ha például egy óvoda átfolyási átmérője 100 mm, akkor az ivóvízellátás alapdíja 49 768 forint, míg a szennyvízelvezetés és –tisztítás alapdíja 98 306 forint havonta. Ha ehhez vesszük az áfát, már önmagában is komoly összeg jön ki, pedig még meg sem nyitották a csapot. Ugyanis az így kapott számlarészre még jön a fogyasztással arányos díj, ami az ivóvíznél 576 forint, a szennyvíznél 881 forint.

Ez a legszigorúbb spórolás mellett is komoly összeg: csak az alapdíj meghaladja a fenti példa alapján a 2 millió forintot egy évben egy átlagos óvoda esetében. Az önkormányzati működtetésű intézmények esetében ki fogja mindezt kifizetni?

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek