A hét völgy városának kilátásai – állás Ózd környékén

Megosztás

Az Északi-középhegységben, csodás természeti környezetben megbúvó Ózd hazánk egyik rejtettebb városa. Ettől függetlenül jelentős történelmi múltra és virágzó iparra tekinthet vissza. Ezek egy része mára sajnos a múlté, de ez nem egyenlő a város lehetőségeinek kifutásával.

Borsod vármegye múltja

Ha Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye kerül szóba, a legtöbbeknek Miskolc városa ugrik be, vagy épp a Bükk és a Zempléni-hegység csodás tájai, a rejtett kis falvak és a méltán híres természeti és épített értékek. Léteznek azonban más, ismert, de valamelyest rejtettebb helyek is, melyek különösebben nem emelkednek ki a tömegből, de nem is érdemesek arra, hogy eltűnjenek benne. Ilyen eldugottabb hely Ózd városa is, mely a Gömöri-Hevesi-dombság fákkal ölelt völgyében helyezkedik el.

A város neve sokak számára ismerősen csenghet, hiszen a helység jelentős történelmi múltra tekint vissza. A település első említése a 13. századra tehető, így valóban évszázados hagyományokról beszélhetünk. Nevet mégsem ekkor, hanem jóval később, már a 19. században szerzett magának ez a borsodi kisváros. Ekkor tárták fel ugyanis az itt található baranszén telepeket, melyre aztán 150 éven keresztül virágzó ipar, kohászat és vasgyár épület fel.

Értelemszerűen e 150 év alatt a legtöbb állás Ózd kohászati üzemében volt elérhető. Ez a vállalat helyi és környékbeli dolgozók több generációjának biztosított megélhetést. Ózd tehát a hazai iparvárosok egyik sajátságos példája, jelene azonban már kevésbé rózsás. Az Ózdi Kohászati Művek megszűnésével ugyanis jelentős munkanélküliség és elvándorlás ütötte fel a fejét. A város azonban továbbra is él és nem szívesen ragadna benne a múltban.

Jelenkori nehézségek

Tény, hogy Ózd büszke jelentős kohászati hagyományaira, ám a jelenkori munkalehetőségeket tekintve semmiképp sem tett jót a kohászati üzem bezárása. A város azóta is keresi a kiutat az olykor meglehetősen kilátástalan helyzetekből, ám a gazdaságra vonatkozó tendenciák napjainkban sem kedveznek nekik. A városban több nemzetközi nagyipari vállalat is működött, jelentős külföldi befektetői háttérrel. Ennek megfelelően rengeteg állás Ózd ezen cégeihez kötődött.

Az elmúlt évek kedvezőtlen gazdasági változásai és a termelésüket optimalizálni kívánó cégek bezárták az itt működő üzemeiket. Tekintve, hogy a legtöbb állás Ózd nemzetközi ipari vállalataihoz kötődött, a városban ismét felütötte a fejét a munkanélküliség és az elvándorlás. A mindennapok is küzdelmessé váltak mind a lakosság, mind a város vezetősége számára. Becsülendő ugyanakkor, hogy ennyi pofon után sem adják fel, ugyanúgy keresik a befektetési és fejlesztési lehetőségeket, mellyel biztosíthatják a város lakosainak jövőjét.

A helyi lehetőségek hiányában élhető opció lehet a távmunka

Az üzemek bezárása sokakat kényszerített arra, hogy más városokban keressenek munkát. Miskolc viszonylag nagy szereplőnek számít a munkaerőpiacon, így sokan váltottak az ott található munkalehetőségek valamelyikére. A megyeszékhely ugyanakkor kb. 60 km távolságra fekszik a várostól, így hiába található több állás Ózd határain túl, nem mindenki számára oldható meg a mindennapos ingázás. Ennek folyományaként tehát a munkavállalók egy része vagy elköltözik, vagy kénytelen más lehetőségek után nézni.

Országosan végezhető munkák

Tekintve, hogy túl sok állás Ózd területén jelenleg nem elérhető és nem mindenki számára opció a költözés, vagy az ingázás, érdemes lehet fontolóra venni az olyan állásokat, amelyek nem kötöttek konkrét munkavégzési helyhez. A távmunka és a home office intézménye eleve egyre elterjedtebb, sok munkáltató pedig már eleve ilyen álláslehetőségeket hirdet meg. Ezek a munkák tényleg bárhonnan végezhetők, így egy ilyen állás Ózd lakosai számára is kedvező lehet.

Egy ilyen pozícióval nem is feltétlenül muszáj hosszabb távra tervezni, átmeneti megoldásként is nyugodtan igénybe vehető. Ózd városa jelenleg leginkább kivárásra játszik és bízik abban, hogy a jövőben ismét felélénkül a befektetői kedv. Ahogy láttuk, a városban is képesek működni nagyvállalatok, így a lakosok továbbra is bízhatnak benne, hogy az erre vonatkozó tendenciák ismét pozitív irányt vesznek. Addig is érdemes az országosan végezhető állások kínálatát böngészni, hiszen ezek is jó kereseti lehetőséget és kedvező karrierlehetőségeket tartogathatnak.

Ezek mellett pedig néhány állás Ózd környékén is felkutatható, bár tény, hogy a kínálati oldal jellemzően alulmúlja az álláskeresők számát. A helyzet tehát nem könnyű, de napjaink álláspiaca van annyira sokszínű és rugalmas, hogy ilyen körülményekre is kínáljon megoldást. Érdemes tehát leülni az állásportálok elé és tudatosan végigpörgetni az aktuális lehetőségeket, hiszen könnyedén horogra akadhat egy kedvező kondíciókat tartogató álláshely.

Kapcsolódó cikkek